/ Tiedotteet

5.8.2013

Suomen suurin elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 26. kerran 19.–29.9.2013. Tänä vuonna elokuvia on yhteensä ennätykselliset 300: 160 pitkää elokuvaa sekä laaja lyhytelokuvien sarja.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin avajaiselokuvana nähdään Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon voittanut ADÈLEN ELÄMÄ – osat 1 & 2 (La vie de Adèle, chapitre 1 et 2). Intiimissä elokuvassa Abdellatif Kechiche kuvaa hätkähdyttävän herkästi kahden nuoren naisen rakkautta. Elokuva on hurmannut kriitikoita ja katsojia ympäri maailman – ohjaaja on saanut kiitosta erityisesti uraauurtavasta tavastaan kuvata rakkautta ja seksiä.

R&A:n gaalaelokuvana nähdään hongkongilaisohjaaja Wong Kar-wain odotettu paluu THE GRANDMASTER. 1900-luvun alkupuoliskolle sijoittuvassa elokuvassa seurataan Tony Leungin esittämän legendaarisen kung fu -mestarin Ip Manin elämää. The Grandmaster on uskomattomien taistelukoreografioiden rytmittämä täyttymättömän rakkauden balladi, jota säestää Shigeru Umebayashin sydäntä viiltävä musiikki. Auteur-ohjaajan maailmanlaajuinen yleisö on odottanut uutuutta hartaasti – visuaalisesti huikeaa elokuvaa valmisteltiin kahdeksan vuotta.

R&A:n kotimaisessa gaalassa esitetään Dome Karukosken draamaelokuva LEIJONASYDÄN, jossa Peter Franzénin esittämä uusnatsi Teppo rakastuu intohimoisesti ja yrittää uuden rakkauden myötä sopeutua tummaihoisen pojan isäpuolen rooliin. Erikoisesta asetelmasta seuraa turhautumista, suuria tunteita ja huumoria.

Festivaalin päätöselokuva on Greenberg -elokuvastaan tunnetun amerikkalaisen Noah Baumbachin ohjaama FRANCES HA. Mustavalkoisessa draamakomediassa Greta Gerwigin esittämä nuori tanssija pyrkii välillä epätoivoisestikin saamaan selkoa elämästään ja löytämään paikkansa New Yorkissa. Sivuroolissa nähdään Girls-sarjasta tuttu Adam Driver.

Valittuja helmiä festivaalin ohjelmistosta

Festivaalin avainsarjan muita ennakkoensi-iltoja ovat muun muassa Gus Van Santin PROMISED LAND ja Toronton elokuvafestivaalilla kansainvälisen ensi-iltansa saava norjalaisohjaaja Erik Skjoldbjærgin PIONEER – SUKELLUS MEREN SYVYYKSIIN, joka kertoo Norjan öljyryntäyksen alkuajoista.

Suomen ensi-iltansa festivaalilla saa myös Pirjo Honkasalon uusin ohjaustyö BETONIYÖ, joka on kansainvälisesti menestyneen ohjaajan paluu fiktioelokuvan pariin. Pirkko Saision samannimiseen kirjaan perustuva elokuva ei tee myönnytyksiä odotuksille tai elokuvallisille konventioille, mutta palkitsee katsojan runsain mitoin.

Lieneekö merkki maailman tilasta, mutta R&A:ssa nähdään tänä vuonna paljon konfliktiaiheisia elokuvia. Joshua Oppenheimerin kylmäävässä dokumentissa THE ACT OF KILLING seurataan Indonesian entisen kuolemanpartion jäseniä, jotka yrittävät selittää kammottavia tekojaan absurdin fiktiotuotannon avuin. Konfliktiteema näkyy niin ikään Paradise now -elokuvastaan tunnetun palestiinalaisen ohjaajan Hany Abu-Assadin uutuudessa OMAR. Cannesissa palkittu (Un Certain Regard – Special Jury Prize) elokuva nivoo kolmen nuorukaisen elämän, unelmat, rakkauden ja epätoivoisen iskun israelilaissotilaita vastaan monisäikeiseksi kuvaksi Lähi-idän todellisuudesta. Srdan Golubovićin CIRCLES-elokuvassa Bosnian sodan aikaiset teot vaikuttavat ihmisten elämään vielä vuosien jälkeen.

Haute Cuisine -kulinaarisarja hemmottelee jälleen ruuan ystäviä ruoka- ja juoma-aiheisilla elokuvilla. Warwick Rossin ja David Roachin ohjaama dokumentti RED OBSESSION kertoo, millainen myrsky viinilasissa syntyi markkinoilla, kun uusrikkaat kiinalaiset alkoivat määrätä Bordeaux’n legendaaristen viinien hinnoista. Visuaalisesti sykähdyttävässä MUSSELS IN LOVE -dokumentissa seurataan simpukoiden kulkua merestä lautaselle. Kulinaarisarjan erikoisnäytökset huipentuvat Ravintola Sunniin, jossa illan aikana tarjoillaan elokuvien teemojen mukaisia illalliselämyksiä.

Kansainvälisesti menestyneen musiikkivideo-ohjaaja Miikka Lommin luoma vuoden 2013 R&A- trailerin SYDÄNTEN KIELI on tuottanut Kennel Helsinki. Pulssia nostattava, hypnoottinen teos on oodi tunteelle. Kahdessa minuutissa traileri ehtii kertoa paljon tunteiden voimasta ja elokuvan universaalista kielestä, R&A:n hengestä. Traileri sai ensi-iltansa perjantaina 2.8. Finnkinon teattereissa.

Ohjelmistoa esittelevä R&A:n lehti ilmestyy perjantaina 16. elokuuta, koko ohjelmisto ja katalogi julkistetaan perjantaina 6. syyskuuta. Näytöskohtainen lipunmyynti alkaa 12.9. Festivaalin verkkosivut löytyvät tutusta osoitteesta hiff.fi.

RA_TIEDOTE_050813