/ Tiedotteet

6.9.2012

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla on kunnia saada vieraakseen tuottaja Dan Janvey, joka on ollut toteuttamassa vuoden elokuvatapausta BEASTS OF THE SOUTHERN WILD. Festivaalilla vierailevat myös muun muassa keskustelua herättäneen A.C.A.B. -elokuvan italialaisohjaaja Stefano Sollima sekä Pohjoismaiden lahjakkuudet, esimerkiksi Sundancessa palkittu TEDDY BEAR -ohjaaja Mads Matthiesen. Neljännesvuosisadan ikäinen R&A katsoo tulevaisuuteen, ja on erityisen iloinen nuorista, nousevista elokuvantekijävieraista, jotka rikkovat tietoisesti totuttuja tapoja ja etsivät uusia elokuvanteon muotoja. R&A julkistaa lisää vieraita tulevalla viikolla.

NUORET AMERIKKALAISET INDIE-TEKIJÄT

Dan Janvey
Newyorkilainen Dan Janvey saapuu Helsinkiin esittelemään R&A:n odotetun avajaiselokuvan BEASTS OF THE SOUTHERN WILD. Janvey on New Orleansissa toimivan, kehuja keränneeen Court 13 Pictures
-tuotantoyhtiön jäsen. Court 13 kuvailee itseään ”itsenäiseksi, ruohonjuuritason elokuvantekijöiden armeijaksi”, joka pyrkii haastamaan akateemiset säännöt ja vakiintuneet elokuvatuotannon koodit.

Varauksetta ylistetty BEASTS OF THE SOUTHERN WILD on Court 13:n ensimmäinen pitkä tuotanto. Benh Zeitlinin ohjaama elokuva on voittanut Sundancen elokuvafestivaalin Grand Jury Prize
-palkinnon, Cannesin elokuvajuhlien parhaan esikoisohjauksen Kultaisen kameran sekä elokuvakriitikoiden yhdistyksen myöntämän FIPRESCI-palkinnon. Aiemmin Court 13 on tuottanut muun muassa Zeitlinin lyhytelokuvan GLORY AT SEA.

”Court 13 Pictures represents an artistic fire hazard that stands to torch any parts of your brain that still cling to the concept of ’normal’.” (Animation World Network Magazine.)

Dan Janvey haastateltavissa 21.9.

Adam Leon
New Yorkista on kotoisin myös ohjaaja-käsikirjoittaja Adam Leon (s. 1981), joka voitti SXSW:n Grand Jury Prizen heti ensimmäisellä pitkällä elokuvallaan GIMME THE LOOT. Leonin esikoisohjaus on raikas ja rosoinen kuvaus bronxilaisteineistä ja graffitikulttuurista helteisessä New Yorkissa. R&A:n Indie-helmet-teemassa nähtävä GIMME THE LOOT sai ensi-iltansa Cannesin Un Certain Regard
-sarjassa. Leonin edellinen työ oli palkittu lyhytelokuva KILLER.

Adam Leon Helsingissä 20.–23.9.

Josh Dragotta
SATAN’S ANGEL: QUEEN OF THE FIRE TASSELS -elokuvan ohjaaja Josh Dragotta opiskeli valokuvausta ja aloitti työn elokuvien parissa jo 1980-luvulla. Dragotta on työskennellyt Los Angelesissa tuotantoyhtiönsä parissa vuodesta 2007. R&A-ohjelmiston Riisuttu-teemaan kuuluva SATAN’S ANGEL on dokumentti tulisesta, 68-vuotiaasta burleskitähdestä Angel Walkerista.

Josh Dragotta Helsingissä 22.–26.9.

UUSI EUROOPPALAINEN ELOKUVA

Stefano Sollima
Romanzo Criminale -televisiosarjalla kansakunnan puheenaiheeksi päätyneen italialaisohjaaja Stefano Solliman (s. 1966) räväkkä esikoiselokuva on mellakkapoliisin ankeaa arkea kuvaava A.C.A.B.: ALL COPS ARE BASTARDS. Kotimaassaan suosituksi noussut, poliisiväkivallan luonnetta pohtiva A.C.A.B. pohjautuu valtaa ja voimankäyttöä tutkineen journalisti Carlo Boninin samannimiseen kirjaan. Stefano Sollima on legendaarisen spagettiwestern-ohjaaja Sergio Solliman poika.

 Stefano Sollima haastateltavissa 24.–25.9.

Ronald Vietz
THIS AIN’T CALIFORNIA -elokuvan kokenut tuottaja, berliiniläinen entinen skeittari Ronald Vietz (s.1976), on työskennellyt sekä dokumenttielokuvien, mainosten että musiikkivideoiden parissa. Arkisto- ja skeittivideomateriaalista, animaatioista sekä tuoreista muisteluista koottu sähäkkä THIS AIN’T CALIFORNIA pureutuu kiellettyyn skeittaukseen ja hauskanpitoa kaivanneeseen nuorisokulttuuriin 80-luvun DDR:ssä.

Ronald Vietz Helsingissä 21.–23.9.

Rene Bitorajac
Branko Schmidtin
ohjaaman VEGETARIAN CANNIBAL -elokuvan pääosassa on suosittu kroatialainen näyttelijä Rene Bitorajac (s. 1972), joka on tuttu Oscar-palkitusta ja Suomessakin levityksessä olleesta elokuvasta EI KENENKÄÄN MAA. Uusi Eurooppa -teemassa nähtävä provosoiva ja shokeeraava VEGETARIAN CANNIBAL kertoo Bitorajacin esittämästä gynekologista, joka tekee laittomia abortteja zagrebilaisella hedelmällisyysklinikalla. Sekä Bitorajac että Schmidt palkittiin elokuvasta Pula-festivaalilla tänä vuonna. Vuonna 1954 perustettu Pula on Kroatian vanhin elokuvafestivaali.

Rene Bitorajac Helsingissä 22.–25.9.

Mikhail Brashinsky

Venäläinen Mikhail Brashinsky ehti ennen elokuva-uraansa työskennellä muun muassa suosittuna filmikriitikkona, Siperian pikajunan konduktöörinä, turkkilaisen ravintolan tarjoilijana sekä elokuvaopettajana New Yorkin yliopistoissa. Maailmaa nähneen ohjaajan ensimmäinen elokuva BLACK ICE valittiin Berliinin elokuvajuhlien ohjelmistoon vuonna 2003. Uusi elokuva SHOPPING TOUR on suomalaiseen elektroniikkaliikkeeseen sijoittuva zombie-elokuva.

Brashinsky vierailee Helsingissä yhdessä elokuvan tuottaja Gennady Mirgorodskyn kanssa.

Mikhail Brashinsky ja Gennady Mirgorodsky Helsingissä 23.–25.9.

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO

Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi

Kansainvälisestikin menestynyt KOVASIKAJUTTU on Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin ohjaama dokumentti seuraa Pertti Kurikan Nimipäivät -punkbändin treenejä, arkea ja kiertuetta. Kärkkäinen on ohjannut aiemmin muun muassa KANSAKUNNAN OLOHUONE -dokumentin, ja J-P Passi on toiminut niin ohjaajana, käsikirjoittajana kuin kuvaajanakin.

Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi Helsingissä 27.9. alkaen

Arild Andresen
Norjalaisen ohjaaja Arild Andresenin (s. 1967) uusi elokuva THE ORHEIM COMPANY palkittiin kahdella Norjan Amandalla, ja se on ehdolla myös Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. THE ORHEIM COMPANY kertoo teini-ikäisestä Jarlesta, joka isänsä kuoleman jälkeen joutuu kohtaamaan perheväkivallan sävyttämän lapsuutensa 1980-luvun Stavangerissa. Andresenin esikoiselokuva THE LIVERPOOL GOALIE (2009) pääsi palkinnoille Berliinin elokuvajuhlien nuorten sarjassa.

Arild Andresen Helsingissä 27.–30.9.

Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Islantilainen Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (s. 1978) aloitti uransa 1990-luvulla skeittivideoiden kuvaajana ja hyväksyttiin sittemmin opiskelemaan New Yorkin Columbian yliopiston elokuvakouluun. Hänen opiskelijatyönsä, lyhytelokuva RATTLESNAKES, keräsi palkintoja läpi festivaalikenttää. Loistavan kuivalla komiikalla pelaava EITHER WAY on Sigurðssonin ensimmäinen pitkä elokuva. Kasarivillitykset ja Islannin karun luonnon sujuvasti yhdistävä EITHER WAY on palkittu muun muassa Torinon elokuvafestivaalilla parhaana elokuvana, ja se on Islannin ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi.

Hafsteinn Gunnar Sigurðsson Helsingissä 20.–23.9.

Ruotsin palkintoehdokas on Ruben Östlundin ohjaama PLAY, ja Tanskan ehdokas Nikolaj Arcelin
A ROYAL AFFAIR.
MUUT AJANKOHTAISET POHJOLAN VIERAAT

Mads Matthiesen
Tanskalainen Mads Matthiesen (s. 1976) palkittiin Sundancen elokuvajuhlien ohjaajapalkinnolla ensimmäisestä pitkästä elokuvastaan TEDDY BEAR. Itsenäistymisestä ja läheisyyden kaipuusta kertovan, hiljaisella huumorilla höystetyn draaman pääosan näyttelee kehonrakennuksen entinen Tanskan mestari, järkälemäinen Kim Kold. Tanskassa ja Thaimaassa kuvattu TEDDY BEAR perustuu Matthiesenin palkittuun lyhytelokuvaan DENNIS vuodelta 2007.

Mad Matthiesen Helsingissä 25.–27.9.

Simon Staho

Tanskalaisohjaaja Simon Staho (s. 1972) on saanut kunnian työskennellä pohjoisen tähtitaivaan kovien nimien Mikael Persbrandtin, Noomi Rapacen, Pernilla Augustin ja Lena Olinin kanssa. Hänen WILDSIDE-esikoispitkäänsä (1998) tähditti itse Mads Mikkelsen. Laadukkaista draamoistaan tunnetun ohjaajan uusin elokuva LOVE IS IN THE AIR on yllättävästi pop-musikaali.
Simon Staho Helsingissä 22.–24.9.

Andreas Öhman
Nuoren ruotsalaisohjaaja Andreas Öhmanin (s. 1985) elokuva SIMPLE SIMON (2010) valittiin ilmestymisvuotenaan Ruotsin Oscar-ehdokkaaksi. Elokuva kertoo aspergerin syndroomasta kärsivästä totisesta Simonista, jonka roolissa nähdään sympaattinen Bill Skarsgård (mm. BEHIND BLUE SKIES, R&A 2011). Ohjaaja Öhman työskentelee animaatiofirma Naivessa Tukholmassa.
Andreas Öhman Helsingissä 20.–23.9.

Kristín Björk Kristjánsdóttir
Kristín Björk Kristjánsdóttir (s. 1977) on yksi hittidokumentti GRANDMA LO-FI:n kolmesta ohjaajasta. Muusikko ja visuaalinen taiteilija on vaikuttanut islantilaisessa taidemaailmassa jo yli vuosikymmenen ajan. Kulttisuosioon nousseesta eläkeläismuusikko Sigríður Níelsdóttirista kertova  hyvän mielen elokuva GRANDMA LO-FI on Kristjánsdóttirin esikoisohjaus.

Kristin Björk Kristjansdottir Helsingissä 25.–28.9.

VIROLAINEN ELOKUVA 100 VUOTTA

Jaak Kilmi
THE NEW WORLD on viiden vuoden aikana kuvattu dokumenttielokuva innostuneesta aktivistijoukosta, joka pyrkii muokkaamaan tallinnalaisesta lähiöstä ihanneyhteisöä. Kaupunkikulttuuri, kuorolaulu ja katujuhlat eivät kuitenkaan ole kaikkien mieleen. Jaan Tootsenin ohjaaman elokuvan on tuottanut sekä osin käsikirjoittanut ja kuvannut Jaak Kilmi, joka on tullut festivaaliyleisölle tutuksi ohjauksistaan DISKO JA YDINSOTA (R&A 2009) sekä SILLIT SUOLASSA: TARINOITA TALLINNASTA (R&A 2011).

Jaak Kilmi Helsingissä 22.–25.9.

Ain Mäeots
Ohjaaja Ain Mäeotsin musta komedia DEMONS kertoo kolmen peliriippuvaisen tarinan, jossa rahanhimo ja velkojen paine paljastaa ihmisistä kaikkein hurjimmat puolet. Mäeots on valmistunut Viron Musiikki- ja teatteriakatemiasta ja ohjannut yli 30 teatteri- ja televisutuotantoa. Mäeotsilla itsellään on henkilökohtainen historia peliriippuvuuden parissa.

Ain Mäeots Helsingissä 25.–27.9.

Tambet Tuisk
Palkittu virolaisnäyttelijä Tambet Tuisk näyttelee sekä Ain Mäeotsin elokuvassa DEMONS että Rainer Sarnetin elokuvassa THE IDIOT. Fjodor Dostojevskin klassikkoromaanin tulkinnassa nähdään useita virolaisia eturivin näyttelijoitä, joiden joukosta Tuisk on valittu esittämään  tasapainotonta Rogozinia. Tuisk vieraili R&A:ssa vuonna 2008 I WAS HERE -elokuvan kanssa.

Tambet Tuisk Helsingissä 24.–26.9.

KOTIMAINEN PARHAIMMISTO

Pohjoismaiden parhaimmistoa esittelevään Skandivaltit-elokuvateemaan on valittu kolme uutta suomalaista elokuvaa: Zagros Manucharin käsikirjoittama ja ohjaama SALPA, Mohamed El Aboudin kehuttu ja Locarnossakin palkittu HÄÄTANSSI sekä Eija-Liisa Ahtilan kokeellinen elokuva MARIAN ILMESTYS, joka on niin ikään kerännyt kansainvälistä menestystä.

Suomen-ensi-iltansa saa myös arvostetun  taiteilijan ja elokuvantekijän Ilppo Pohjolan uusi, jo maailmaa kiertänyt 1 PLUS 1 PLUS 1 – SYMPATHY FOR THE DECAY, joka nähdään musiikkia ja  elokuvaa yhdistävässä Konserttikinossa. Nupit kaakkoon -teeman gonzoilua ja kaurismäkeläistä räntäsade-Suomea onnistuneesti yhdistelevä KNUCKLEBONEHEAD on Oskari Pastilan ohjaama elokuva Knucklebone Oscar -yhtyeestä. Uusi uljas maailma -teemassa nähdään Sonja Lindénin omakohtainen, teknologiasuhdettamme pohtiva FIVE STAR EXISTENCE, joka voitti Seattlen elokuvajuhlien parhaan dokumenttielokuvan palkinnon kesäkuussa.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yhteydessä järjestettävällä Kotimaisen elokuvan viikolla nähdään lisäksi 23 elokuvaa, joiden kaikissa näytöksissä on tekijävieraita paikalla. Festivaalilla nähdään myös joukko kotimaisia lyhytelokuvia, joiden tekijät ovat paikalla.

TARKASTELUSSA SUOMEN SANKARIT

Telley Savalas Otieno

Gustaf Mannerheimia Ylen kohutussa SUOMEN MARSALKKA -elokuvassa näyttelevä Telley Savalas Otieno on työskennellyt monipuolisesti elokuvan ja teatterin parissa Italiassa ja Keniassa. Hän on toiminut käsikirjoittajana ja näyttelijänä paikallisissa elokuvaprojekteissa ja ollut mukana useissa kansainvälisissä tuotannoissa. Savalas Otieno on näytellyt sivuroolit elokuvissa LARA CROFT: TOMB RAIDER ja NOWHERE IN AFRICA. Hän on opiskellut teatteritiedettä ja kirjallisuutta Nairobin yliopistossa.

Gilbert Lukalia
SUOMEN MARSALKKA -elokuvan ohjaaja Gilbert Lukalia on pitkän linjan elokuvantekijä, joka on ohjannut lukuisia fiktioelokuvia ja tv-sarjoja Keniassa. Sotilasperheessä kasvanut Lukalia aloitti uransa näyttelijänä ja siirtyi vähitellen itse ohjaajaksi. Lukalia on tehnyt alan töitä myös apulaisohjaajana ja tuottajana. Tällä hetkellä Lukalia työskentelee nairobilaisessa Dream House Productionsissa, joka tuottaa teatteria, musiikkitapahtumia, tv-sarjoja ja elokuvia.

Suomen Marsalkka -elokuvan vieraat Helsingissä 25.–28.9.

Alessandro ”Sandro” Donati
Dosentti Alessandro Donati on italialainen dopingtutkija, entinen urheiluvalmentaja ja dopingvapaan urheilun puolestapuhuja. Donatin taistelu dopingia vastaan on aiheuttanut dramaattisia muutoksia huippu-urheilussa sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Viime vuosina hän on dopingtyönsä lisäksi tutkinut kokaiinin maailmankauppaa.

R&A:n kotimaisen gaalan elokuvassa, Arto Halosen dokumentissa SINIVALKOINEN VALHE käydään läpi dopingin historiaa maastohiihdossa 1970-luvulta alkaen nykypäivään saakka, seurataan vuoden 2001 Lahden MM-kisojen dramaattisia vaiheita sekä vuonna 1998 alkanutta STT:n dopingoikeudenkäyntiä.

Donati osallistuu Tavastia-klubilla 27.9. klo 17.15 järjestettävään paneelikeskusteluun, jonka muita puhujia ovat kansanedustaja, entinen oikeusministeri Tuija Brax, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki sekä ministeri Lauri Tarasti. Moderaattorina toimii liikuntasosiologian professori ja Euroopan liikuntasosiologijärjestön puheenjohtaja Hannu Itkonen.

Alessandro Donati Helsingissä 25.–28.9.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Tiedottaja Henna Raatikainen / Rakkautta & Anarkiaa /henna@hiff.fi / 044 268 7564 / hiff.fi