/ Tiedotteet

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin nimekäs vieraslista kasvaa. Helsinkiin saapuvat R&A:n aikana muun muassa näyttelijät Aksel Hennie, Jan Cornet ja Colm Meaney sekä ohjaajat Spencer Susser, Phil Cox ja Jaak Kilmi.

Festivaalin avajaislehdistötilaisuus järjestetään torstaina 15.9. klo 17.00 Lasipalatsin näyttelytilassa Helsingissä. Kaikki Suomessa tuolloin olevat vieraat esittäytyvät tilaisuudessa.
Huom.
Akkreditoitumisaika on käynnissä vielä tämän päivän ajan osoitteessa www.hiff.fi/press.
Lista ennen festivaalia järjestettävistä lehdistönäytöksistä löytyy ohesta.

Aksel Hennie, Synnøve Macody Lund ja Asle Vatn
Toimintatrilleri HEADHUNTERS saa Suomen-ensiesityksensä R&A:ssa 19.9.2011. Samana päivänä Helsinkiin saapuvat elokuvan pääosanesittäjät Aksel Hennie ja Synnøve Macody Lund sekä tuottaja Asle Vatn.

HEADHUNTERS-ohjaaja Morten Tyldum on sanonut, että Aksel Hennie oli ainoa mahdollinen valinta Jo Nesbøn romaaniin perustuvan trillerin päärooliin. Tyldum on työskennellyt Hennien kanssa aiemmin kiitetyssä, palkitussa ja myös kaupallisesti menestyneessä BUDDY-elokuvassa. BUDDY  nähtiin R&A:ssa vuonna 2003, jolloin Tyldum ja Hennie myös vierailivat festivaalilla.

Hennie on Norjan suosituimpia näyttelijöitä. Viime vuosina hänet on nähty muun muassa sotaelokuvassa MAX MANUS (2008) ja rikoskomediassa A SOMEWHAT GENTLE MAN (R&A 2010). Kotimaassaan Hennie on palkittu useasti parhaana norjalaisena näyttelijänä.

Synnøve Macody Lund on journalisti ja entinen malli. HEADHUNTERS on ensimmäinen askel hänen näyttelijänurallaan. Macody Lund valittiin Diana Brownin rooliin lukemattomien koe-esiintyjien joukosta.
Aksel Hennie, Synnøve Macody ja Asle Vatn Helsingissä 19.9.2011

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Marjaana Katajisto/Nordisk Film
marjaana.katajisto@nordiskfilm.com

Jan Cornet
Lupaava nuori Jan Cornet näyttelee upeasti keskeistä sivuosaa R&A:n avajaiselokuvassa, Pedro Almodóvarin trillerissä IHO JOSSA ELÄN. Tv-sarjoissa, lyhytelokuvissa ja parissa pitkässäkin elokuvassa aiemmin esiintynyt espanjalainen Cornet on täysin ansainnut paikkansa Antonio Banderasin ja Elena Anayan kaltaisten tähtien joukossa. IHO JOSSA ELÄN on Almodóvarin 18. pitkä elokuva.
Jan Cornet Helsingissä 14.–16.9.2011

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Saija Holm/Future Film
saija.holm@futurefilm.fi
050 355 8274

Colm Meaney
Irlantilaisnäyttelijä Colm Meaneyn kovan luokan elokuvien ja tv-sarjojen pitkään listaan kuuluvat muun muassa THE COMMITMENTS (1991), THE SNAPPER (1993) ja STAR TREK, jossa mies näytteli 12 vuoden ajan. Nyt Meaney nähdään Darragh Byrnen ohjaaman melankolisen kauniin PARKED-elokuvan tähtenä. Naispääosaa näyttelee suomalainen Milka Ahlroth.
Colm Meaney Helsingissä 17.–19.2011

Spencer Susser
Harva ohjaaja saa esikoiselokuvaansa napattua Joseph Gordon-Levittin ja Natalie Portmanin kaltaisia Hollywood-tähtiä sekä Metallican musiikkia. Yhdysvaltalainen Spencer Susser kuitenkin onnistui tässä rankan ja tyylikkään Hesher-elokuvansa kanssa. Elokuvan käsikirjoitusta on ollut tekemässä ANIMAL KINGDOM -elokuvastaan tunnettu ohjaaja David Michôd. Vuoden 2010 Sundance-festivaaleilla hurmannut Susser kehittää parhaillaan pitkää elokuvaa zombie-lyhytelokuvastaan I LOVE SARAH JANE.
Spencer Susser Helsingissä 18.–21.9.2011

Jaak Kilmi ja Kiur Aarma
Jaak Kilmi
on yksi maailman persoonallisimmista dokumentaristeista, jonka omintakeisen kädenjäljen tunnistaa välittömästi. DISKO JA YDINSOTA -elokuvasta (R&A 2009) tuttu työpari, ohjaaja Kilmi ja toimittajanakin työskentelevä tuottaja Kiur Aarma ovat jälleen yhdistäneet voimansa. SILLIT SUOLASSA: TARINOITA TALLINNASTA tarttuu 500 vuotta vanhaan murhatapaukseen niin elävien kuin kuolleidenkin paikallisten asukkaiden kautta. Koska Viron ja Suomen kohtalot sivuavat toisiaan kaikissa Kilmin elokuvissa, SILLIT SUOLASSA on pakollista nähtävää kaikille suomalaisille.
Jaak Kilmi Helsingissä 16.–20.9.2011
Kiur Aaarma Helsingissä 17.–19.9.2011

Phil Cox ja Dennis Wheatley
Ohjaaja Phil Coxin uusi THE BENGALI DETECTIVE -dokumentti seuraa tanssivan yksityisetsivän Rajesh Jin ja hänen värikkään avustajajoukkonsa edesottamuksia syrjähyppyepäilyn, brutaalin kolmoismurhan ja väärennettyjen hiustenpesuaineiden parissa. Koska Intiassa ei juurikaan luoteta tehottomaan ja korruptoituneeseen poliisikuntaan, kansalaiset turvautuvat yksityisetsivätoimistojen apuun. Lontoolaisen Native Voice Filmsin johtaja Phil Cox aloitti uransa kokeellisella ja etnografisella elokuvalla. Uran kehittyessä Cox erikoistui sota-alueilla kuvattuihin reportaaseihin ja dokumenttielokuviin, joista hänet on palkittu monesti sekä ohjaajana että kuvaajana.

Dennis Wheatleyn tutkimusmatka äänen maailmaan alkoi jo nuorena. Hänen kokeilunhaluaan tyydyttivät aluksi kelanauhurit, syntetisaattorit ja kaikki muutkin äänilähteet. Hiljalleen Wheatley kiinnostui sovituksesta ja miksauksesta ja alkoi työskennellä elokuvien äänisuunnittelun parissa. Wheatley on osallistunut niin dokumentti-, draama- kuin lyhytelokuvien tekoon. Wheatley vastasi THE BENGALI DETECTIVE -elokuvan äänisuunnittelusta ja alkuperäisestä musiikista.
Phil Cox ja Dennis Wheatley Helsingissä 15.–18.9.2011

Helene Lindholm
Kriitikoiden ylistämä SHE MONKEYS on trillerimäinen, tabuja rikkova kuvaus heräävästä seksuaalisuudesta. Elokuvan tuottaja, käsikirjoitusvaiheesta asti mukana ollut Helene Lindholm on opiskellut kirjallisuutta ja filosofiaa Uppsalan yliopistossa. Hän valmistui käsikirjoittajaksi vuonna 2001.
Helene Lindholm Helsingissä 20.–22.9.2011

Haastattelupyynnöt:
Henna Raatikainen
henna@hiff.fi
0442687564

Helsingissä vierailevat festivaalin aikana myös:
Icíar Bollaín ja Paul Laverty (SADE KUULUU MEILLE)
Andres Veiel
(KUKA, ELLEMME ME?)
Dejan Ze
čević (THE ENEMY)
Seyfi Teoman
(OUR GRAND DESPAIR)
Aureliano Amadei
(20 CIGARETTES)
Mikael Buch ja Nicolas Maury
(LET MY PEOPLE GO!)
Hannes Holm
(BEHIND BLUE SKIES)
Cyril Tuschi
(KHODORKOVSKY)
Ian Palmer
(KNUCKLE)
Risteard Ó Domhnaill
(THE PIPE)
Katrin Laur
(GRAVEYARD KEEPER’S DAUGHTER)
Andres Maimik
(KUKU)
Nick Holdsworth
(Variety) ja
Paul Dasilva (Screentrade media)

Kaikkien vieraiden esittelyt löytyvät 10.9.2011 alkaen osoitteesta www.hiff.fi/vieraat.

 Lisätiedot:
R&A-tiedottaja Henna Raatikainen
henna@hiff.fi
044 268 7564

Pdf: R&A:n vieraiksi Aksel Hennie, Jan Cornet ja Colm Meaney, 9.9.2011