/ Tiedotteet

1.9.2011

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali esittelee tänä vuonna kuusi laadukasta balkanilaista elokuvaa. Karujen sota- ja kostokuvausten lisäksi Balkanize!-sarja sisältää lämmintä huumoria ja keveyttä. Kaksi sarjan ohjaajaa saapuu R&A:n vieraiksi: serbialainen Dejan Zečević  ja turkkilainen Seyfi Teoman ovat Helsingissä festivaalin toisena viikonloppuna 22.–25.9.2011.

Serbia
Traagisen Bosnian sodan loppuun, vuoteen 1995 sijoittuva THE ENEMY tutkii taitavasti vihan ja vihollisuuden tasoja ja konfliktin universaalisuutta. Sodan loppuessa itsetuho ja toisaalta elämänilo, trauma ja toisaalta toivo, ovat vahvimmillaan. Serbian palkituin ohjaaja, 38-vuotias Dejan Zečević yhdistelee vakuuttavasti perinteistä sotakuvausta ja yliluonnollisia piirteitä.
Ohjaaja Dejan Zečević Helsingissä 22.–25.9.2011

Itäisen Serbian kaivoskaupungissa skeitataan, ryypätään ja kuvataan Jackass-tyylisiä sikailutemppuja. Nikola Ležaićin ohjaamassa TILVA ROŠ -elokuvassa hormonihöyryinen kilpakosiskelu nostaa stuntit uudelle tasolle. Tyhjenevän kaivoskaupunki Borin rajut mielenosoitukset kulkevat rinnan ystävysten yksityisten myllerrysten kanssa. Itseään näyttelevät päähenkilöt Toda ja Stefan ovat esittäneet elokuvan stuntit CRAP – PAIN IS EMPTY -videollaan.

Melankolisessa WHITE WHITE WORLD -elokuvassa vaeltaa toivonsa menettäneitä hahmoja, jotka vielä aika ajoin taistelevat löytääkseen elämälleen merkityksen. Kuuluisan serbialaisen näytelmäkirjailijan ja runoilijan Milena Markovićin kirjoittamaa tarinaa on sanottu kaivosmiehen oopperaksi. Oleg Novkovićin ohjaama palkittu WHITE WHITE WORLD sijoittuu TILVA ROŠ:in tavoin Borin kuparikaivoskaupungiin, josta elämä ja elämisen ilo pakenevat samaan tahtiin kuin louhoksia suljetaan.

Albania
THE FORGIVENESS OF BLOOD on amerikkalaisen Joshua Marstonin (MARIA FULL OF GRACE, R&A 2004) ohjaama, kokonaan Albanian kauniille maaseudulle sijoittuva ja siellä kuvattu realistinen elokuva verikostosta. Ikivanhaa Kanunin lakia käsittelevän tarinan näkökulma on teini-ikäisten lasten, joiden elämään kuuluvat vahvojen perinteiden lisäksi kännykät, internet ja autot. THE FORGIVENESS OF BLOOD palkittiin Berliinissä parhaan käsikirjoituksen hopeisella karhulla.

Turkki
OUR GRAND DESPAIR on nimestään huolimatta Balkanize!-sarjan kevein ja hauskin elokuva. Mitä tapahtuu, kun kaksi kolmikymppistä ikuista poikamiestä ihastuu yhteiseen kämppäkaveriinsa? Palkittu, Berliinin kilpasarjaankin valittu OUR GRAND DESPAIR esittelee Istanbulin sijaan toisen modernin turkkilaisen metropolin: Ankaran. Elokuva käsittelee ystävyyden lisäksi turkkilaisen yhteiskunnan muuttuvia moraalikäsityksiä.
Ohjaaja Seyfi Teoman Helsingissä 22.–25.9.2011

Cannesin Grand Prix’n voittanut ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA on valokuvaajasta ohjaajaksi siirtyneen turkkilaisen Nuri Bilge Ceylanin kuudes pitkä elokuva. Se on hypnoottinen murhamysteeri, jossa Anatolian tuulenpieksemiltä kukkuloilta etsitään kadonnutta ruumista. Pitkillä otoksilla ja latautuneella tunnelmalla pelaava ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA tarkastelee meditatiivisen visuaalisuutensa ohella älykkäästi byrokratiaa ja yhteiskunnallisia hierarkioita.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Tiedottaja Henna Raatikainen
044 268 7564
henna@hiff.fi

Pdf: Uusi Balkanize!-sarja R&A:ssa, 1.9.2011