/ Tiedotteet

1.9.2011

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalille saapuu joukko nimekkäitä elokuvantekijöitä ja ansioituneita toimittajia. Helsingissä vierailevat muun muassa espanjalainen kärkiohjaaja Icíar Bollaín, veteraanikäsikirjoittaja Paul Laverty, saksalaisohjaaja Andres Veiel, Serbian palkituimpiin kuuluva elokuvantekijä Dejan Zečević sekä Varietyn toimittaja Nick Holdsworth.

Huom. Iciár Bollaínin ja Paul Lavertyn haastattelupyynnöt Cinema Mondon Mika Siltalalle, muiden vieraiden R&A-tiedottaja Henna Raatikaiselle. 

Elokuvantekijävieraat

Icíar Bollaín
SADE KUULUU MEILLE oli Espanjan Oscar-ehdokas ja voitti Berliinin festivaalin Panorama-sarjan yleisöäänestyksen parhaasta elokuvasta. Ohjaaja Icíar Bollaín on ollut sekä yleisön että kriitikoiden suosiossa jo vuodesta 1995, jolloin hän teki esikoiselokuvansa HI, ARE YOU ALONE?. Vuonna 2003 valmistunut RAKKAUDEN SIRPALEET (R&A 2004) palkittiin peräti seitsemällä Goyalla, joukossa muun muassa parhaan ohjaajan ja parhaan elokuvan palkinnot. Boliviaan sijoittuva, tositapahtumiin perustuva SADE KUULUU MEILLE jatkaa Bollaínin vaikuttavien laatuelokuvien listaa. 14-vuotiaana Bollaín esiintyi näyttelijänä Victor Ericen mestariteoksessa ETELÄ (1983).

Paul Laverty
Paul Laverty
on vakiinnuttanut asemansa yhtenä aikamme tärkeimmistä ja arvostetuimmista käsikirjoittajista. Yhdeksän elokuvaa Ken Loachin kanssa (mm. CARLA’S SONG, MY NAME IS JOE, LOOKING FOR ERIC) tehnyt Laverty kirjoitti myös Cannesin Kultaisen palmun vuonna 2006 voittaneen THE WIND THAT SHAKES THE BARLEYN. Kalkutassa vuonna 1957 syntynyt ja ihmisoikeustyötä Väli-Amerikassa pitkään tehnyt Laverty on suuntautunut yhteiskunnallisiin aiheisiin. Uusi  elokuva SADE KUULUU MEILLE valottaa älykkäästi eritasoisia valtasuhteita, muun muassa Bolivian 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun vesikriisiä sekä elokuvan ja taiteen tekemisen eettisiä konflikteja.

Bollaín ja Laverty haastateltavissa 23.–24.9.

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Mika Siltala / Cinema Mondo, mikas@cinemamondo.fi

 

Andres Veiel
Saksalaiset nykyohjaajat ovat tarttuneet innokkaasti maansa lähihistoriaan elokuvilla MUIDEN ELÄMÄ, THE BAADER MEINHOF COMPLEX ja PERIKATO. Joukkoon liittyy nyt myös Andres Veiel festivaalin avainelokuvissa esitettävällä KUKA, ELLEMME ME? -esikoisfiktiollaan.

Runsaaseen taustatutkimukseen perustuva henkilökuva Bernward Vesperistä ja Gudrun Ensslinistä antaa uuden näkökulman Punaisen Armeijakunnan syntyyn ja ajan poliittiseen kuohuntaan. Festivaalin vieraaksi saapuva Andres Veiel aloitti uransa 1980-luvulla opiskellen elokuva- ja teatteriohjausta Krzysztof Kiéslowskin alaisena. Aiemmin dokumentaristina ansioitunut Veiel on tunnettu muun muassa dokumenttielokuvistaan THE SURVIVORS sekä BLACK BOX BRD (R&A 2002).
Andres Veiel Suomessa 19.–21.9.

Dejan Zečević
Myös serbialaista nykyelokuvaa on innoittanut maan verinen lähihistoria, ja surutyön myötä on syntynyt koko joukko varsin synkkiä teoksia. Festivaalin Balkanize!-sarjassa esitettävä THE ENEMY yhdistää yliluonnollisia elementtejä Bosnian traagisen sodan viimeisiin päiviin. Festivaalin vieraaksi saapuva ohjaaja Dejan Zečević kuuluu Serbian palkituimpiin ja on voittanut muun muassa neljä kertaa elokuvakriitikoiden myöntämän Serbian parhaan ohjaajan FIPRESCI-palkinnon.
Dejan Ze
čević Helsingissä 22.–25.9.

 

Seyfi Teoman
Turkkilaisen ohjaajalupaus Seyfi Teomanin uutuuselokuva OUR GRAND DESPAIR on kerännyt palkintoja ympäri maailmaa ja valittiin vuonna 2011 Berliinin elokuvajuhlien viralliseen kilpasarjaan. Haikeista aiheistaan ja ankarasta nimestään huolimatta ystävyyssuhteita kuvaavan elokuvan ote on yllättävän komediallinen ja piristävän kevyt. Lyhytfilmien ja mainosten tekijänä ansioitunut Teoman opiskeli elokuvantekoa Puolassa ja kuvaa parhaillaan EVLIYA (Saints) -elokuvaansa.
Seyfi Teoman Helsingissä 22.–25.9.

Aureliano Amadei
Yksi tämän vuoden Orizzonti Italiani -sarjan tärkeimmistä elokuvista on Aureliano Amadein esikoiselokuva 20 SIGARETTE (20 Cigarettes). Italialaiselokuva on palkittu muun muassa David di Donatello Awards -juhlassa sekä Venetsian festivaalilla. Elokuva on ohjaajan omaelämäkerrallinen kertomus kohtalokkaasta kuvausmatkasta Irakiin. Amadei selvisi kuin ihmeen kautta itsemurhaiskusta, jossa surmansa sai 19 italialaista rauhanturvaajaa.
Aureliano Amadei Helsingissä 21.–24.9.

Mikael Buch ja Nicolas Maury
Rakkautta & Anarkiaa -festivaali esittää maailmanensi-illan kehutusta LET MY PEOPLE GO! -elokuvasta. 28-vuotiaan Mikael Buchin debyyttinään ohjaama ja Ranskan ykkösrivin elokuvantekijöihin kuuluvan Christophe Honorén kirjoittama komedia on kitsch-farssi, josta suuri osa kuvattiin Suomessa. Elokuvan suomalaisina tähtinä loistavat Jarkko Niemi, Outi Mäenpää ja Kari Väänänen. Ohjaaja Mikael Buchin lisäksi festivaalin vieraaksi saapuu ranskalaisnäyttelijä Nicolas Maury, jonka aikaisempiin meriitteihin kuuluvat esimerkiksi PARIS, JE T´AIME sekä vuoden 2008 R&A:ssa esitetty HEARTBEAT DETECTOR.
Mikael Buch & Nicolas Maury Helsingissä 22.–24.9.

Hannes Holm
Skandivaltit-sarjassa esitettävä BEHIND BLUE SKIES on palkitun ruotsalaisohjaaja Hannes Holmin uusin elokuva. Festivaalivieraaksi saapuva Holm tunnetaan muun muassa ADAM & EVA -nuorisoelokuvasta. Todelliseen rikostarinaan pohjautuva BEHIND BLUE SKIES on väkevä ja sympaattinen kasvutarina, joka maistuu teinihormoneilta ja ruotsalaiselta hyväntuulisuudelta. 1970-luvulle sijoittuvan elokuvan pääosassa loistaa Skarsgårdin näyttelijäperheen uusin tähti, Stellanin poika Bill. 
Hannes Holm Helsingissä 15.–18.9.

 

Cyril Tuschi
Saksalaisen Cyril Tuschin KHODORKOVSKY-dokumenttielokuvan esityskopion katoaminen ennen Berliinin elokuvafestivaalia uutisoitiin laajalti Suomessakin. Ohjaaja itse uskoo varkaiden kuuluneen Venäjän tiedustelupalveluun – kertoohan dokumentti tulenarasta aiheesta, Putin-vastaisesta venäläisestä liikemiehestä Mihail Hodorkovskista. Palkintoja ympäri maailmaa kerännyt elokuva esitetään festivaalin Poliittista!-sarjassa.
Cyril Tuschi Helsingissä 15.–18.9.     

 

Ian Palmer
Watch Me, I’m Irish -sarjassa esitettävä KNUCKLE on armoton, testosteronia pursuava dokumenttielokuva, joka vakuutti ennen R&A:ta muun muassa Sundancen elokuvajuhlilla. Ohjaaja Ian Palmer kiersi 12 vuotta irlantilaisten kiertokulkulaisten kanssa kuvaten heidän nyrkkitappeluin ratkaistavia sukusotiaan. Rysäyttävä KNUCKLE on aiemmin lyhytelokuvilla ja käsikirjoituksilla ansioituneen Palmerin esikoisteos.
Ian Palmer Helsingissä 16.–19.9.

Risteard ”Richie” Ó Domhnaill
Irlantilainen Risteard Ó Domhnaill kuvasi THE PIPE -dokumenttiaan viiden vuoden ajan. Greenpeacen kanssa yhteistyössä esitettävä elokuva kuvaa irlantilaisen kylänsä puolesta taistelevia ihmisiä. Pahana vastapuolena loistaa öljyjätti Shell, joka pusertaa väkisin pieneen Rossportin kylään kaasuputkea. Ó Domhnaillin ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva on ylistetyn voimakasta työtä, eikä tekijän kamera häpeile mennä kyläläisten ja shelliläisten iholle.
Risteard O Domhnaill Helsingissä 24.–25.9.

 

Katrin Laur
Osittain Suomessa kuvattu GRAVEYARD KEEPER’S DAUGHTER kuvaa suorasukaisen lapsen näkökulmasta virolaista nyky-yhteiskuntaa kipupisteineen. Elokuva on festivaalin vieraaksi saapuvan Katrin Laurin toinen pitkä fiktio. Moskovan elokuvakoulusta valmistunut ja aikoinaan Saksaan muuttanut Laur kuvasi perhe-elämää lapsen silmin myös esikoisfiktiossaan RUUDI (2006), joka palkittiin Tokion ja Varsovan elokuvafestivaaleilla.
Katrin Laur Helsingissä 15.–17.9.


Andres Maimik
Arvo Kukumägi
oli Neuvosto-Viron arvostetuimpia näyttelijöitä, joka kuitenkin onnistui 2000-luvulle tultaessa menettämään uransa holtittoman juomisen takia. Andres Maimikin yhdessä Kaidi Kaasikin kanssa ohjaama KUKU ei ole varsinaisesti henkilödokumentti näyttelijästä, vaan paljastava kuvaus taiteen tekemisen ja alkoholin kiperästä suhteesta. Tere Eesti! -sarjassa esitettävän elokuvan tiimoilta saapuu Helsinkiin vieraaksi ohjaaja Andres Maimik.
Andres Maimik Helsingissä 16.–18.9.

Toimittajavieraat

Nick Holdsworth
Arvostetun Variety-lehden Itä-Euroopan osaston vastaava Nick Holdsworth on toiminut 20 vuotta toimittajana ja elokuvakriitikkona. Brittiläinen Holdsworth kirjoittaa Varietyn lisäksi The Sunday Telegraph– ja The Hollywood Reporter -lehtiin ulkomaankirjeenvaihtajana.

Yhteiskunnallisista aiheista kiinnostunut Holdsworth työskentelee Moskovassa ja on erikoistunut entisen itäblokin nykyelokuvaan. Journalistisen työnsä ohella hän on kirjoittanut kaksi kirjaa, ohjannut dokumenttielokuvan THE KYRGYZ ICE-CREAM SELLER: TRAINING FOR CHANGE IN CENTRAL ASIA (2009) sekä toiminut lukuisien elokuvafestivaalien tuomaristossa. Suomen-vierailullaan Holdsworthia kiinnostaa erityisesti uusi suomalainen elokuva.
Nick Holdsworth Helsingissä 24.–25.9.

Paul D. Dasilva
Toimittaja Paul D. Dasilva edustaa Screentrade Mediaa ja toimii myös freelancerina. Dasilva on erityisen kiinnostunut lyhyt- ja dokumenttielokuvan tilasta sekä suomalaisesta elokuvateollisuudesta. Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa toimiva Screentrade on erikoistunut elokuvateollisuuden ja erityisesti levitystoiminnan eri puoliin, esimerkiksi piratismiin ja digitalisoitumiseen.
Paul D. Dasilva Helsingissä.18.–24.9.

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Tiedottaja Henna Raatikainen
044 268 7564
henna@hiff.fi

Pdf: Icíar Bollaín ja Paul Laverty R&A:n vieraiksi, 1.9.2011