/ Tiedotteet

5.8.2011

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 24. kerran 15.–25.9.2011. Festivaalin ohjelmistoon ovat varmistuneet avajais-, päätös- ja juhlaelokuvat sekä Kotimaisen gaalan elokuva.

Pedro Almodóvarin IHO JOSSA ELÄN – La piel que habito on syksyn Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin avajaiselokuva. Espanjalaisohjaajan uusi trilleri sykähdyttää viimeistellyllä visuaalisuudellaan ja upealla musiikillaan. Kiehtovan kauniin elokuvan pääosissa ovat Antonio Banderas sekä R&A:ssa vuonna 2009 vieraillut Elena Anaya.

R&A:n juhlagaalan elokuva on Nicolas Winding Refnin tyylikäs DRIVE, joka nähtiin myös Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjassa. Muun muassa PUSHER-trilogiastaan tunnetun tanskalaisohjaajan intensiivisen hurjastelun kuskina loistaa Ryan Gosling. Festivaalin päätösgaalana nähdään Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon voittanut, Ranskassa miljoonan katsojan rajaa kohti huiteleva Asghar Farhadin erotrilleri A SEPARATION. Mestarillisen elokuvan tarina on samanaikaisesti sekä tyystin universaali että erityisen paljastava kuvaus elämästä modernissa Teheranissa.

Joona Tenan SYVÄLLE SALATTU on tämän vuoden Kotimaisen gaalan elokuva. Pohjois- Karjalassa kuvattu psykologinen trilleri hyödyntää veden uhkaavaa, salaperäistä kauneutta. Pääosissa nähdään menestyvää ympäristöjuristia esittävä Krista Kosonen sekä Peter Franzén ja Kai Lehtinen.

R&A juhlii tänä vuonna entistä laajemmin suomalaista elokuvaa. Jo perinteeksi muodostuneen Kotimaisen gaalan lisäksi ohjelmistossa on ensimmäistä kertaa Kotimaisen elokuvan viikko 16.–22.9. Teemaviikon erikoisnäytöksissä nähdään tuhti valikoima tulevia kotimaisia ensi-iltoja sekä jo tuttuja vuoden 2011 suomalaisia elokuvia tekijävierailuineen.

Tuore R&A-traileri edustaa sekin kotimaista elokuvaa parhaimmillaan. Jalmari Helanderin uusimman työn pääroolissa on hänen RARE EXPORTS -menestyselokuvastaan tuttu Tommi Korpela. VIIMEINEN PISARA -niminen traileri pyörähtää valkokankaille 19.8.2011.

Festivaalin ohjelmisto koostuu parista sadasta pitkästä ja lyhyestä, ympäri maailman valitusta ainutlaatuisesta elokuvahelmestä. R&A:n kiintonimet ovat tänäkin vuonna mukana: festivaalilla nähdään esimerkiksi Takashi Miiken eeppinen samuraidraama 13 ASSASSINS sekä Gus Van Santin uusin RESTLESS, jonka pääosassa hurmaa parantumattomasti sairasta tyttöä esittävä nouseva tähti Mia Wasikowska.

Festivaali esittelee myös runsaasti tuoreita tekijälahjakkuuksia ja uusia elokuvamaita. Eräänä uutuutena ilahduttaa Balkan-sarja, jossa nähdään esimerkiksi serbialaisen Oleg Novkovicin ohjaama palkittu WHITE WHITE WORLD sekä Joshua Marstonin (mm. MARIA FULL OF GRACE, 2004) Albaniaan sijoittuva kostodraama THE FORGIVENESS OF BLOOD.

Useiden kansainvälisten elokuvafestivaalien tapaan Rakkautta & Anarkiaa vie näytöksiään tänä vuonna verkkoon. Osa R&A-elokuvista on teatteriesitystensä lisäksi nähtävissä uudessa virtuaalisessa katseluympäristössä MUBI:ssa (http://mubi.com).

Festivaalielokuvia esittelevä tabloidilehti ilmestyy 18.8. Ohjelmisto julkistetaan kokonaisuudessaan 2.9., ja sarjaliput ja katalogi tulevat myyntiin samana päivänä. Näytöskohtaisten lippujen myynti alkaa 7.9.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin tiedottajana toimii tänä vuonna Henna Raatikainen.

Lisätietoja:
Tiedottaja Henna Raatikainen
p. +358 44 268 7564
henna@hiff.fi

Festivaalijohtaja Pekka Lanerva
p. +358 40 532 6204
pekka.lanerva@lasipalatsi.fi

www.hiff.fi

Pdf: R&A:n gaalaelouvat varmistuneet, 5.8.2011