Yle esittää: R&A KeskustelutIlmainen

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali, Yle Kulttuuri, Draama ja Teema esittävät sarjan keskusteluja festivaaliklubeilta Dubrovnikista, Gloriasta ja Korjaamolta 20.-23.9. Yle Areenassa.

19.9. klo 17 Dubrovnik (Yle Areenassa 20.9. klo 20.00)
R&A-keskustelut: Sankareita!
Vapaa pääsy

Onko 1980-luvulla syntyneillä elokuvantekijöillä yhteistä nimittäjää? Millaisia sankarikuvia heidän elokuvansa tarjoavat? JP Pulkkisen vieraana Dubrovnikin lavalla ovat 34-vuotiaat Hannaleena Hauru ja Jesse Haaja ja 32-vuotias Terje Toomistu.

Jesse Haajan Rendel on supersankarielokuva, jonka tapahtumapaikkana on pimeänä hehkuva, laittomuuden hallitsema Mikkeli. Haajan luoma Rendel-hahmo on perua lapsuuden pienoisfiguuriharrastuksesta. Kolme vuotta sitten Haaja herätti hahmon henkiin tietokoneohjelmalla ja syntyi suunnitelma elokuvasta. Kahden vuoden työprosessin jälkeen Rendel rankaisee konnia valkokankailla. Ensi-ilta on 22.9.

Hannaleena Hauru on ennen ensimmäistä pitkää elokuvaansa ohjannut ison joukon lyhytelokuvia, joista tunnetuin on vuonna 2014 tullut Säälistäjät. Aamulehden artikkelin pohjalta liikkeelle lähtenyt elokuva kertoo työvoimatoimiston naisista, jotka tarjoavat sääliseksiä syrjäytyneille nuorille. Tarkoitus on ehkäistä tulevia joukkosurmia.
“Jos Auvinen, Saari tai Breivik olisivat saaneet vähän seksiä ja edes välillä jonkun tyttöystäväkseen, kenestäkään heistä ei olisi tullut joukkomurhaajaa”, Aamulehden Markus Määttänen kolumnoi.

Haurun esikoispitkä Lauri Mäntyvaaran Tuuheet Ripset kertoo kahdesta kapinallisesta nuoresta naisesta, joiden kapina ei jää puheen asteelle. Heidän maalitaulunaan on rakkauden keinotekoisuus, joka ilmenee erityisesti nykyajan hääseremonioissa. Sadun ja Heidin ensimmäinen maalitaulu ja Haurun elokuvan lähtölaukaus onkin häiden sabotointi.

Soviet Hippies -dokumenttielokuva oli sen ohjaajalle, virolaiselle Terje Toomistulle kuuden vuoden matka. Neuvostoliiton epäviralliseen historiaan kuuluu kuusikymmenluvulla syntynyt maanalainen hippiverkosto, jonka veteraaneja Toomistu kaivoi esiin. Soviet Hippies seuraa partasuisia neukkuhippejä nykypäivässä, samalla se näyttää ennennäkemätöntä arkistomateriaalia, huikeita animaatioita ja juurevaa neukkurokkia. Verrattuina läntisiin hippeihin, neukkuhipit ottivat paljon suurempia riskejä, sillä miliisit ja KGB pitivät jo pelkästään liian pitkiä hiuksia valtionvastaisuuden merkkinä. Vuoden 1971 hippien joukkopidätykset loivat pohjan kesäkuun ensimmäisenä päivänä järjestettävälle vuosittaiselle kokoontumiselle. Soviet Hippies seuraa Moskovassa 2016 järjestettyä liikuttavaa jälleennäkemistä.

21.9. klo 17.00 Gloria (suora lähetys Yle Areenassa)
R&A keskustelut: Valokeilassa Pilou Asbaek
Liput täältä!

Tanskalaisen elokuvan ja televisiosarjojen laadun keskeinen tekijä ovat näyttelijät. Vallan linnake -sarjan kautta tunnetuksi tullut näyttelijä on viime vuosina nähty sellaisissa kansainvälisissä suurtuotannoissa kuin Game of Thrones ja Ghost in the Shell. Hän on näytellyt Luc Bessonin ja Zhang Yimoun suuren budjetin elokuvissa, mutta myös Tobias Lindholmin intiimeissä draamoissa. Asbaek esiintyy myös Arto Halosen ensi vuonna ensi-iltaan tulevassa elokuvassa Guardian Angel. Nordic Flair -palkintoa vastaanottamaan tullut Pilou Asbaek kertoo JP Pulkkisen haastattelussa urastaan.

22.9. Klo 17.00 Dubrovnik (Yle Areenassa klo 20.00)
R&A-keskustelut: Punk ja yäk
Vapaa pääsy

Punk-muusikkoja, seksityöläisiä ja teini-ikäisiä islantilaisia. Dokumenttielokuvat Kovasikajuttu ja Tokasikajuttu kertovat Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeen värikkäistävaiheista. Puhtaus ja Vaara -dokumentissa pureudutaan seksityöläisen klassiseen ammattiin, josta monella on paljon luuloja mutta vähemmän tietoa ja ymmärrystä. Heartstone on Pohjoismaiden Neuvoston elokuvapalkinnon islantilaisehdokas, kasvutarina, jossa islantilaisteinit viettävät ratkaisevaa kesää. JP Pulkkisen haastattelussa Dubrovnikin lavalla ovat Jukka Kärkkäinen, Elina Talvensaari ja Gudmundur Gudmundsson.

23.9. klo 18.00 Korjaamo (suora lähetys Yle Areenassa)
R&A-keskustelut: Tyyntä Myrskyn jälkeen
Liput täältä!

Kaarina Hazard ja Leea Klemola ovat luoneet tulevaisuuden, jossa mikään ei ole kuten ennen ja jossa tunteet ottavat vallan. Myrsky on sortanut infrastruktuurin, uusia rakenteita ei ole, ja yhteiskuntaa liikuttava voima on ruumiillinen rakastuminen, joka iskee arvaamatta varsinkin miehiin. Mitä pitäisi ajatella virkavallasta, joka ei hallitse itseään, muun muassa sitä selvittää Maria Pettersson keskustelussa Hazardin ja Klemolan kanssa.