Sunnuntai 19.9.
Bio Rex Festivaalikeskus
klo 13.00
Keskustelun kieli: suomi
vapaa pääsy

Rakkautta & Anarkiaa  – Helsinki International Film Festival ja eläinoikeusjärjestö Animalia järjestävät paneelikeskustelun, jossa pohditaan eläinten oikeuksia – linssin läpi. Keskustelun pohjana toimii Viktor Kosakovskiyn menestyselokuva GUNDA, joka esitetään Bio Rexissä ennen keskustelua klo 11.15.

Miten elokuva voi puhua eläinten oikeuksien puolesta? Entä miten eläinten tunteita voidaan tuoda esiin taiteen avulla? Miksi juuri Gundan eläinkuvaus nousi tapaukseksi? Paneelissa keskustelemassa väitöskirjatutkija ja Animalian hallituksen jäsen Tiina Ollila, valokuvaaja Emmi Kähkönen sekä eläinaktivisti, dokumentaristi Saila Kivelä. Keskustelun moderoi dokumentaristi Riikka Kaihovaara. Keskustelu striimataan R&A:n Instagramiin @helsinkifilmfestival!

Tiina Ollila on sukupuolentutkimuksen väitöskirjatutkija Turun yliopistossa. Hän tutkii väitöskirjassaan tuotantoeläinten teurastamista. Ollila on kiinnostunut ihmiskeskeisen katseen seurauksista: siitä, miten rakenteellista väkivaltaa ei tunnisteta ja mistä syistä muunlajisten yksilöiden näkökulma puuttuu usein yhteiskunnan eri areenoilta. Luottamustehtäviä hän hoitaa Animalian lisäksi Kriittisen eläintutkimuksen verkostossa. Vapaa-ajallaan hän vetää eläinoikeuslukupiiriä ja viettää aikaa sikojen kanssa eläinten turvakodissa.

Emmi Kähkönen (s.1992) on valokuvaaja sekä kuvataiteilija. Valokuvaajana hän on kuvannut ihmisen ja eläimen suhdetta eri näkökulmista. Kähkönen käyttää valokuvaa niin dokumentaarisena työvälineenä kuin myös osana taiteellista ilmaisuaan. Teoksissaan hän tutkii usein ihmisen suhdetta muuhun elämään sekä ympäristöön. Työskentelyn ytimessä on pohtia miten asiat ympärillämme meihin vaikuttavat.

Saila Kivelä on eläintiloilla salakuvannut aktivisti, joka ohjaa henkilökohtaista dokumenttielokuvaa eläinaktivismista ja institutionaalisen vallan suhteesta eläinkysymykseen.

Riikka Kaihovaara (s. 1980) on dokumentaristi ja kirjailija. Hän on tehnyt tv-dokumentteja sekä tuotantoeläinten historiasta että nykypäivästä. Kaihovaaran esseekokoelma Villi ihminen pohtii mm. ihmisluonnon pimeää puolta. Tekijänä Kaihovaara on kiinnostuneempi ihmisen eläimyydestä kuin eläinten inhimillisyydestä.

Animalia on eläinten oikeuksia edistävä kansalais- ja asiantuntijajärjestö, joka puolustaa ennen kaikkea niitä miljoonia eläimiä, joita käytetään ruuantuotannossa, turkistarhauksessa tai eläinkokeissa. Näiden valtavien eläinryhmien kohtalo jää usein näkymättömiin.  Animalia muuttaa lainsäädäntöä, julkisia hankintoja, asenteita ja kulutusvalintoja. Emme tavoittele pikavoittoja, vaan rakenteellisia muutoksia eläinten hyväksi. Tähän työhön jokainen on tervetullut mukaan omalla panoksellaan.

Animalia on perustettu vuonna 1961. Järjestö viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan.

Yhteistyössä