Riemukupla-yksityisnäytökset keräsivät kiitosta elokuvateattereihin kaipaavalta yleisöltä.

Verkossa kaikkialla Suomessa ja elokuvateattereissa Helsingissä järjestetyn Season Film Festivalin verkko-ohjelmiston suosituimpia elokuvia olivat dokumenttielokuvat punk-ikoni Poly Styrenesta POLY STYRENE: I AM A CLICHÉ ja Viktor Kossakovskyn ohjaama GUNDA sekä Josephine Deckerin kirjailijatarina SHIRLEY. Riemukupla-yksityisnäytökset keräsivät kiitosta elokuvateattereiden lumoa kipeästi kaipaavilta katsojilta.

Season Film Festivalin verkko-ohjelmiston katsotuimmiksi elokuviksi nousivat Elisabeth Mossin huikean roolisuorituksen siivittämä SHIRLEY, dokumenttielokuvat POLY STYRENE: I AM A CLICHÉ ja GUNDA sekä ajankohtainen pandemiadraama THE PINK CLOUD. Lisäksi tapahtuma keräsi hurmioitunutta palautetta yleisöltä, joka otti festivaalin Riemukupla-yksityisnäytökset omakseen. ”Sekä verkkofestivaalia että Riemukupla-näytöksiä on ollut antoisaa tehdä yleisöllemme yhteistyökumppaneidemme kanssa niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Yhteinen elokuvaonni on ollut käsinkosketeltavaa”, sanoo festivaalia järjestävän Helsinki Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ry:n toiminnanjohtaja Anna Möttölä.

Festivaalin alla useiden toimialojen koronarajoituksia helpotettiin, mutta elokuvateatterit pysyvät Helsingissä kiinni kesäkuun alkuun asti: ”Kaipuu elokuvateattereihin on valtava. Yksityisnäytökset ovat ehdottomasti parempi kuin ei mitään, mutta pidemmän päälle kestämätön ratkaisu tapahtumajärjestäjille, teattereille ja levittäjille”, toteaa ohjelmistokoordinaattori Outi Rehn. ”Elokuvateattereiden, kuten muunkin kulttuurialan, pitäisi saada palata kohti normaalia samoin edellytyksin kuin muidenkin toimialojen. Elokuvateattereissa on erinomaiset olosuhteet ja osaaminen järjestää toiminta koronaturvallisesti”, Rehn jatkaa. “Yleisö esitti meille monta kertaa kysymyksen, johon meillä ei ole vastausta: mitä järkeä näissä rajoituksissa on”, hän täydentää.

Riemukupla-näytöksissä nähtiin laajempaa teatterilevitystään odottavia uutuuselokuvia. 34. kerran järjestettävä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali tuo Season Film Festivalin verkko-ohjelmistossa nähtyjä indie-helmiä valkokankaille 16.–26.9.