Elokuvavuosi on jälleen kulminaatiopisteessä: on syyskuu ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin aika! 11 elokuvanirvanan päivää ovat täällä. 

Kuluneen vuoden ajan elokuvamaailman myllerrys on jatkunut. Vaikka pandemiasta on päästy irti, striimauspalveluiden nousu ja Yhdysvaltojen elokuva-alaa ravistelevat rohkeat lakot osoittavat, että uudet haasteet ovat edessä. Samalla Barbien ja Oppenheimerin kesäinen menestys on voimakas osoitus elokuvateattereiden elpymisestä. Polarisoituminen kuitenkin uhkaa, ja erityisesti arthouse-elokuvan levitykselle festivaalien merkitys on entistä suurempi.

Myös ohjelmiston uuden Fight the Power -sarjan elokuvissa noustaan vastarintaan – tietenkin rakkaudella ja anarkialla.

Seuraamme huolestuneina myös rajua yhteiskunnallista murrosta Suomessa ja maailmalla. Viimeaikaiset tapahtumat, oikeistopopulismin nousu ja yritykset rasismin normalisointiin hallitustasolla ovat osoittaneet, että tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta on jatkuvasti taisteltava, niin turhauttavalta kuin se vuonna 2023 tuntuukin. Haluamme olla mukana tässä rintamassa sekä taistelussa paremman maailman eteen ja iloitsemme kaikesta vastarinnasta, jota viime aikoina on noussut esiin. Myös ohjelmiston uuden Fight the Power -sarjan elokuvissa noustaan vastarintaan – tietenkin rakkaudella ja anarkialla.

Katja Gauriloffin Je’vida on historian ensimmäinen koltansaamenkielinen näytelmäelokuva.

Festivaaliohjelmisto pyrkii aina nostamaan ääniä, jotka yhteiskunnassa muuten sivuutetaan tai vaiennetaan. R&A:ssa juhlitaan tänä vuonna ensi kertaa ihmisoikeusgaalaa, jossa esitetään Katja Gauriloffin Je’vida, historian ensimmäinen koltansaamenkielinen näytelmäelokuva. Je’vidan lisäksi ohjelmistossa saamelaisuutta käsittelevät Suvi Westin ja Anssi Kömin dokumentti Máhccan – Kotiinpaluu sekä lyhytelokuvasarjat Carte Blanche – Katja Gauriloff ja Sápmi Goes Retro – Skábmagovat. Elokuvat muistuttavat kipeästi saamelaisiin edelleen nyky-Suomessa ja Pohjoismaissa kohdistuvista ihmisoikeusrikkomuksista ja samalla luovat hienoa uutta saamelaiselokuvan kerrontaa. 

Festivaalin uusi mestarigaala juhlistaa indie-elokuvan taituri Jonathan Glazeria ja hänen Cannesissa palkittua The Zone of Interest -elokuvaansa. Mestarillisia tekijöitä löytyy ohjelmistosta toki runsain mitoin: muun muassa Ken Loachin (The Old Oak), Selma Vilhusen (Neljä pientä aikuista), Nuri Bilge Ceylanin (About Dry Grasses) ja Kelly Reichardtin (Showing Up) odotetut uutuudet saadaan R&A:n valkokankaille. Avajaiselokuvana nähdään Hirokazu Kore-edan herkän lumoava Monster ja kotimaisessa gaalassa päräyttää Teemu Nikin Peluri – Kuolema on elävien ongelma. R&A-gaalaelokuva on festarisuosikki Yorgos Lanthimosin suoraan Venetsian elokuvajuhlien kilpasarjasta R&A:han saapuva Poor Things. Festivaalin päättää vuoden puhutuin jenkki-indie, Celine Songin katsojankin tunteita myllertävä debyytti Past Lives.

Festivaalien ja kulttuurityön merkitys on yhteiskunnallisten ongelmien keskellä vain kasvanut. Festivaaliohjelmiston Taiteen voima -sarjassa juhlistammekin kumouksellisia taiteilijoita ja taiteen mahdollisuuksia. Kiss the Future -dokumentti vie 90-luvun sodan runtelemaan Sarajevoon, jossa järjestetyssä suurkonsertissa Bono huutaa: “Fuck the past! Kiss the future!” Festivaaliohjelmisto tarjoilee tuttuun tapaan myös häikäisevän kattauksen eteenpäin katsovaa elokuvataidetta. Lyhytelokuvanäytös Seriously, WTF!? tarjoaa taatusti pureskeltavaa paatuneemmallekin katsojalle, ja Next Level -teeman alta löytyvät tuttuun tapaan ohjelmiston rajoja rikkovimmat pitkät elokuvat, diipeimmät taidesukellukset. Persoonalliset, pienen budjetin elokuvan tekemisen muodot ovat nousemassa jälleen esiin myös meillä, mistä todistavat Suomalainen uusi aalto -teeman elokuvat.

Pedro Almodóvarin Intohimon laki vie 1980-luvun paahteiseen Madridiin.

R&A levittäytyy tänä vuonna Tanssin taloon ja tuo joukon tanssin ja liikkeen keskiöön nostavia elokuvia Pannuhalliin. Maineikkaan Asif Kapadian filmatisointi huippukoreografi Akram Khanin tanssiteoksesta Creature tuo kaksi taiteenlajia yhteen tuloksenaan jotain aivan uutta. Wong Kar-wain taistelulajien liikkeillä lumoava The Grandmaster tekee paluun R&A:han hurmattuaan festivaaliyleisön kymmenen vuotta sitten. Menneisyyteen katsotaan myös Espanjan EU-puheenjohtajakauden kunniaksi kuratoidussa Amor & Anarquía – Spanish Hits Through the Years -sarjassa, jossa esitetään uudelleen valkokankaalla festivaalihistorian suurimpia espanjalaisia hittejä. Sarjassa nähdään muun muassa Pedro Almodóvarin huumaava Intohimon laki, joka nähtiin edellisen kerran R&A:ssa vuonna 1993.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin keskiössä on aina ollut intohimo tuoda yleisölle – ja meille kaikille – jaettu kokemus elokuvan äärellä.

Ohjelmistoa kootessamme havaitsemme vuosi vuodelta yhä uudelleen, miten huikeaa ja monimuotoista elokuvaa maailmalla tehdään. Jälleen voimme todeta elävämme elokuvan kulta-aikaa. ¡Revoluciones Latinas! -teema on täynnä vahvoja ja herkkävireisiä teoksia Latinalaisesta Amerikasta. Mantereen nousevalta tähdeltä, meksikolaiselta Lila Avilésilta nähdään uutuus Totémin rinnalla esikoisteos The Chambermaid. Maantieteellisesti ohjelmisto vie jälleen maailman joka kolkkaan muun muassa suosikkisarjojen African Express, Eurotrip ja Asian Cuts voimin.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin keskiössä on aina ollut intohimo tuoda yleisölle – ja meille kaikille – jaettu kokemus elokuvan äärellä. Uskomme vahvasti, että elokuva on parhaimmillaan yhdessä koettuna elokuvateatterissa. Haluamme, että R&A on aivan kaikille, mitä pyrimme edistämään tänä vuonna muun muassa poikkeuksellisen runsaalla ilmaisohjelmalla. Elokuvasaliin astuessamme tulemme osaksi yhteisöä, yhteisten kokemusten ja tunteiden äärelle.

Teksti:

Inari Ylinen

festivaalikatalogin päätoimittaja

Anna Möttölä

toiminnanjohtaja

Pekka Lanerva

taiteellinen johtaja

Artikkelikuva: Femme