R&A-entusiasti Topi Borg kuratoi festivaaliohjelmistosta suosikkinsa. Borgin listaus kattaa ohjelmiston monet puolet.

The Chambermaid

Luksushotellit ovat materialismin termiittikekoja. Kaikki tehdään puolestasi, jos vain rahaa riittää. Tapa, jolla tämä elokuva kuvaa huonesiivoojana työskentelevän protagonistimme intohimoja, päätyy synkkään ja kunnioittavaan käsitykseen siitä, mitä “naisten työ” on.

The Chambermaid

Monster

On olemassa harvinaisia hetkiä, kun odottaa teatterin penkillä leffan alkamista ja tuntee olevansa turvassa ennen leffan alkamista.

Vaikka Hirokazu Kore-edan tarinoissa on kyse tuonpuoleisesta, hylätyistä lapsista, perhepäivällisestä, yllätyssisaruksesta, seksinukesta, varkaista tahi ihmiskaupasta, valaisee hänen hahmojensa inhimillisyys, myötätunto ja karismaattinen itsekkyys aina syrjäiset kulmamme salaperäisellä turvallisuudella. Kun Kore-eda osallistui ranskalaisen Konbini-yhtiön sponsoroimaan Youtube-videosarjaan, jossa ohjaajat ja näyttelijät vierailevat Pariisin suurimmassa videokaupassa ja puhuvat pitämistään elokuvista, sanoi hän näkevänsä Naapurini Totoron ja Tulikärpästen Haudan, tuossa järjestyksessä kun ne ilmestyivät elokuvateattereihin Japanissa 1988.

Hän toivoo, että olisi voinut tehdä sen päinvastoin.

https://www.youtube.com/watch?v=lDgiD7WJRbc
(Videossa ei ole englanninkielisiä tekstityksiä, joten jos osaat ranskaa tai japania, rentouttavaa katselua).

Monster

And the King Said, What a Fantastic Machine

Milloin oli viime kerta kun kuulit perheenjäsenesi tai ystäväsi tokaisevan: “olisipa minulla kamera?” Maailmassa arvellaan olevan nykyään älypuhelimien myötä 45 MILJARDIA kameraa. Niiden taltioimat kauneudet ja hirvittävyydet, johon ihmiset pystyvät muodostavat humoristisen ja varoittavan kokonaisuuden, joka kuvaa, kuinka näköaistimme voi johtaa meitä iloon, suruun ja harhaan. Kuvitelkaa ne Youtuben “Faith in Humanity Restored” -kompilaatiot elokuvateatterin valkokankaalla.

Trailerin puolessatoista minuutissa näkyy uutismokia, poliisiratsia kesken pelistriimin, valas hyppäämässä aivan laivan vieressä, karhulta pakoon juoksemista, Capitolin valtaus. Mitä muuta 80 minuuttia voi sisältääkään?

And the King Said, What a Fantastic Machine

Femme

Raa´an homofobisen hyökkäyksen jälkimainingeissa dragartisti huomaa yhden hyökkääjistään homosaunassa ja kiristää tätä saadakseen kostoa hyökkääjillensä aloittaen niin sanotun anti-buddy-trillerin.

Kuitenkin, kosto on patriarkiaa. Se sitoo ihmiset väkivaltaan, jonka pitäisi johtaa niin sanottuun henkilökohtaiseen ja sosiaaliseen vapautukseen. Mitä on kosto, kun näemme jopa sortajan ihmillisyyden, systeemit ja yhteiskunnan, joka veisti hänen sydämensä myrkyn?

Femme

Black Art: In the Absence of Light

Tarpeellinen ja kattava matka läpi Afroamerikkalaisen taidemaailman. Kun pääset loppuun sinulla riittää Google Images kuvia katsottavana. Kara Walker on ykköstason malliesimerkki.

Black Art: In the Absence of Light

Monokromaattisen goottilinssin läpi uppoamme maailmaan, joka on ajoittain hirvittävä ja melankolinen, toisille absurdi ja henkevä, mutta lopussa flamencomusa on niin himmeetä.

Blancanieves

Mustavalkoinen mykkäelokuva, joka kannattaa pikaisesti nähdä ennen kuin hopeanitraatti syttyy pyyhkien sen historiasta.

Espanjalainen käänne Lumikkiin härkätaisteluilla 1920-luvun Andalusiassa.
Monokromaattisen goottilinssin läpi uppoamme maailmaan, joka on ajoittain hirvittävä ja melankolinen, toisille absurdi ja henkevä, mutta lopussa flamencomusa on niin himmeetä.

Blancanieves

Kokomo City

Eskapismi, jonka raha ostaa miehille muiden kustannuksella.

Useat afroamerikkalaiset transnaiset kertovat kokemuksistaan ja tarinoistaan. Kaikki paljastavat näkökulmansa asioihin, jotka vaikuttavat heihin, mitä tarkoittaa olla trans, mitä tarkoittaa olla afroamerikkalainen ja nainen, mitä tarkoittaa tehdä seksityötä, mitä tarkoittaa selviytyä.

Kokomo City

Savusaunasisaruus

“Suomessa on 5 miljoonaa ihmistä ja 2 miljoonaa saunaa” – Tatun ja Patun Suomi


Puhdistava kokemus: Naiset paljastavat elämisen trauman ja haavoittuvaisuuden, veden rituaaleilla, vihdalla, laululla ja sukupolvelta toiseen välittyneellä viisaudella, jotka johtavat sielun höyrystymiseen. Esitystapa ei ole koskaan saarnaava tai apaattinen.

Kipu ja voimattomuus ovat aina läsnä, mutta on olemassa niiden ulkopuolisia paikkoja, ja ne ovat hoivan ja suojelemisen arvoisia.

Savusaunasisaruus

Hyvä puoli pienenä olemisessa: meillä on tilaa kasvaa ja muovautua lukemattomiin suuntiin.

Marcel The Shell With Shoes On

Loputtomia elämän-oppeja simpukankuorelta, jolla on jalat. Empaattinen ja hyväsydäminen aikeissaan saada meidät harkitsemaan surun valtavuuden. Hyvä puoli pienenä olemisessa: meillä on tilaa kasvaa ja muovautua lukemattomiin suuntiin.

Marcel The Shell With Shoes On

UNLEASH THE BEAT- lyhytelokuvat

Viime vuosina R&A on panostanut lyhytelokuvissa pelkän yksinkertaisen kilpailun, nuorison, politiikan tai ympäristön teemojen ympärille rakennettujen sarjojen lisäksi ainutlaatuisimpiin teemoihin.

Tämän vuoden ainutlaatuisimmat kokoelmat ovat: Ihmis/Eläin, Seriously, Wtf!?, Silmäkarkkia, Synkkiä Satuja Uskaliaille Aikuisille, Unleash The Beat ja Do Androids Dream? Kuinka monta kertaa saa mahdollisuuden nähdä viisi musikaalilyhäriä putkeen? Ei tilastollisesti monesti (Lisäksi Yann Gonzalez on hyvin aliarvostettu taiteilija ja Hideous kuulostaa varmaan paljon paremmalta valkokankaalta 15 euron Sony-kuulokkeideni sijaan).

Hideous

Teksti: Topi Borg