Elokuva on kuin kaunis utopistinen olento, joka vie meidät valoisampaan maailmaan. Mariia Solodiankinan ohjaama R&A Shorts -traileri Blossoming kuvaa millainen käänteentekevä vaikutus elokuvalla voi katsojaansa olla juuri silloin, kun elämä on synkimmillään. Solodiankina kertoo R&A Median haastattelussa elokuvansa keskeisistä arvoista ja inspiraation lähteistä.

TAIDETTA JA ANARKIAA

Sergei Parajanovin Granaattiomenan Värin surrealistinen kieli ja lavastus sekä Agnès Vardan värikäs ja kukkea Onnen hetki ovat olleet Mariia Solodiankinan inspiraation lähteitä läpi hänen uransa, eikä tämä traileri ole poikkeus. 

Ohjaajan itsensä sanoin “elokuva alleviivaa maailmamme kauneutta ja haurasta yhteenkietoutuvuutta muistuttaen meitä siitä, kuinka merkittäviä mitä yksinkertaisimmatkin hetket voivat olla.”

Elokuvan keskiössä on kestävyys ja taiteen monimuotoinen kokemuksellisuus, sekä rakkaus ja anarkia. Solodiankinalle anarkia merkitsee vapautta ja konventionaalisuuksien purkamista. 

“Anarkia on rohkeaa tutkimattomien teiden kulkemista, jotta uudet ideat ja näkökulmat voisivat kukoistaa. Tavallaan tässä valkoisten seinien maassa päätökseni luoda ylenpalttisesti kukkiva maailma uudelleenkäyttämällä second hand -materiaaleja on olemassa olevien normien haastamista itsessään.”

ELOKUVAN ENKELI

Riikka makaa epätoivoisessa pimeydessä, kunnes kukkiin somistautunut valon ja rakkauden ruumiillistuma Fereshte lumoaa hänet kaleidoskooppiseen elokuvan maailmaan. Fereshten maailmassa vallitsee hyväksyntä, herkkyys ja harmonia. Fereshte edustaa uudelleenajattelua, kasvua ja toivoa, jotka elokuva voi parhaimmillaan mahdollistaa.

Tänä vuonna Rakkautta & Anarkiaa, mukaan lukien R&A Shorts -traileri, korostaa elokuvan transsendentaalista voimaa, tuota mystistä elokuvan enkeliä, joka kurottaa kätensä katsojaa kohti ja kutsuu tämän kokemaan jotakin silmiä avartavaa.

Elokuvilla on merkittävä kyky inspiroida itsetietoisuuteen sekä tarjota oivalluksia ja aistimuksia, jotka voivat johtaa henkilökohtaiseen heräämiseen ja kasvuun, jolloin yksilö voi kukoistaa kuin puhkeava kukka ja kokea muutosta.

LIIKE, KASVU, KUKOISTUS

Trailerin vakuuttava liikkeen ja liikkumattomuuden koreografia on japanilaisen perinteen ja Akira Kurosawan elokuvan Unet innoittama. Japanilaiselle teatterille tyypillinen minimalismin ja dramatiikan yhdistelmä toimii oivallisesti myös Solodiankinan elokuvassa. Tanssin koreografiassa oli Solodiankinan mukaan tärkeää antaa liikkeelle tilaa, mutta myös korostaa taukoja, jotka luovat tarinaan jännitteen.

Liikkeen, äänen, lavastuksen ja puvustuksen koreografia muodostavat kokonaisuuden, joka kuvastaa sekä yksilöllistä että yhteiskunnallista muutosta ja kasvua. Synkimpinä hetkinä kaipaamansa toivon pilkkeen voi usein löytää elokuvasta.

Kuten Solodiankina toteaa: “Elokuvilla on merkittävä kyky inspiroida itsetietoisuuteen sekä tarjota oivalluksia ja aistimuksia, jotka voivat johtaa henkilökohtaiseen heräämiseen ja kasvuun, jolloin yksilö voi kukoistaa kuin puhkeava kukka ja kokea muutosta.”

Lue uutinen R&A Shorts -ohjelmistosta täältä!

teksti: Mari Valtonen