Still-kuva Lekamies-trailerista. Päällä R&A:n 35-vuotislogo.

Rakkautta & Anarkiaa juhlistaa 35 ikävuottaan, ja tämän kunniaksi festivaalitraileri kuljettaa katsojan läpi aikojen. 

Vuoden 2022 festivaalitraileri on kooste menneiden vuosien trailereista. Kavalkadin mitta on rajallinen, joten koosteessa on otanta parhaita paloja. Festivaalitraileri on jo R&A:n alkuajoista saakka ollut mahdollisuus näyttää oma tulkintansa rakkaudesta ja anarkiasta. Trailerin takana on ollut niin mainostoimistoja, elokuva-alan opiskelijoita kuin aloittelevia elokuvantekijöitä. Kaikille heille on haluttu suoda taiteellinen vapaus. Tulkintojen kirjo on siis laaja, ja trailerit heijastavat tekijänsä lisäksi ympäröivää maailmaa ja aikaa. Mukana on niin hellyyttä kuin miekkoja, zombeja ja tanssia. 

Juhlatrailerin on tuottanut Toast Post, ja leikkaajana on toiminut Toastin Kari Mankinen

“Minulla oli tietty ennakkokäsitys trailereista vuosien varrella. Vanhoista trailereista uhkuu ohjaajan ja työryhmän intohimo elokuvaan sekä kokeilemisen halu. Trailereista olikin helppoa poimia herkullisimmat kohtaukset ja katseet vajaa kahden minuutin koosteeseen. Pidimme tärkeänä vuosien kronologiaa, musiikkia ja vanhojen trailerien nivoutumista toisiinsa. Kiitokset R&A:lle katsauksesta arkistojen aarteisiin ja hyvää juhlavuotta!” kommentoi Mankinen. 

Juhlatraileri alkaa lekan iskusta ja pirstaloituvasta lasista. Kuva on peräisin vuodelta 1988. Trailerimateriaalin kartoittamisen aikana löytyi myös yllättäen kaikkien aikojen ensimmäinen traileri. Trailerin materiaalinen versio oli loppukesään saakka hämärän peitossa, kunnes se lopulta löytyi nykyään varsin harvinaisena u-matic-nauhana Taru Mäkelän arkistoista. Pala historiaa päätyi lopulta R&A:n toimistolle muistitikulla. Traileri on muisto ajalta, kun R&A on ollut kulttuuriyhdistys Imagen järjestämä elokuvaviikko. 

Mäkelän ohjaama Lekamies-traileri on pastissi Rank Organisaation ikonisesta videointrosta. Mäkelän versiossa öljytty nuorukainen kumauttaa gongin sijaan lasia. Mäkelä kertoo, ettei tarkalleen ottaen muista, mistä idea pastissista syntyi. Hän pohtii kuitenkin, että kaikessa uudessa on läsnä myös jatkuvuuden kunnioitus. 

Mäkelä kuvaa trailerin tekoprosessia hauskaksi, sillä läsnä ei ollut ulkopuolisen mainostoimiston kontrollia. Studiossa oli ohjaajan lisäksi läsnä vain elokuvaaja Jouko Seppälä ja erään nimeltämainitsemattoman toimittajan öljytty veli. 

Ensi vuonna luvassa on jälleen uudenlainen rakkauden ja anarkian kuva. Lupa leikkiä ja kokeilla pysyy, vaikka ympäröivä maailma muuttuu.