AV-arkin R&A Shorts -näytös Practical Ecologies tarjoaa viisi näkökulmaa ihmisen ja ympäristön väliseen jännitteeseen.

Somnivm

Ilmastonmuutos on kiemurainen ongelmavyyhti, sillä se vaikuttaa jokaisen elämään ja tulevaisuuteen, mutta sitä ei voi ratkaista pelkillä arjen pienillä ekoteoilla. Kuitenkin ihmisyksilöt vaikuttavat laajempiin poliittisiin ja tuotannollisiin rakenteisiin.

Antroposeeni, geologinen aikakausi, jonka muutokset ovat suurilta osin ihmisen aiheuttamia, on vain yksi vaihe, jonka jälkeistä aikakautta on jo hahmoteltu niin filosofian kuin taiteen keinoin.

Samalla kertomusvetoinen media janoaa ihmisen kokoisia tarinoita hahmottaakseen globaalin ja tietyn pisteen jälkeen pelottavankin omalakisen ilmiön. Antroposeeni, geologinen aikakausi, jonka muutokset ovat suurilta osin ihmisen aiheuttamia, on vain yksi vaihe, jonka jälkeistä aikakautta on jo hahmoteltu niin filosofian kuin taiteen keinoin. Kun nyt kuitenkin toistaiseksi olemme ilmastonmuutoksen keskelläkin pääsemättömissä ihmisyydestämme ja sen vaikutuksista, on ihmisen ja ympäristön suhdetta hyvä pitää edelleen tarkastelussa.

Maija Blåfieldin Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä (2018) sai ensi-iltansa Visions du Réel -dokumenttielokuvafestivaalilla Sveitsissä ja palkittiin Ann Arborin elokuvajuhlien pääpalkinnolla. Essee- ja dokumenttielokuvaa yhdistelevä teos tarkastelee ilmastonmuutosta viiden eri tarinan välityksellä. Mittakaava vaihtelee sienten suvunjatkumisesta surkuhupaisaan kiertoajeluun joulukuisen vesisateen pieksämillä Huippuvuorilla. Menetykseen ja etenemiseen, niin henkilökohtaiseen kuin globaaliin, on tarjolla yllättäviä näkökulmia.

Practical Ecology

Vaikka yksilön ratkaisut voivat tuntua häviävän pieniltä suuremmassa mittakaavassa, ei niitäkään pidä täysin sivuuttaa. Minna Suoniemen teoksen Practical Ecology (2018) päähenkilö on taiteilijan yli 70-vuotias isä, joka on askarrellut jätemateriaalista vaikka mitä: vanhat sukset muuntuivat trendikkäiksi retkiluistimiksi; nahkasohvan sisältä löytyi hyvä aihio leikkuulautaan. Päähenkilön vävypojan eli vastikään Ars Fennica -näyttelyssä yleisön suosikiksi äänestetyn Petri Ala-Maunuksen työhuoneen ylijäämämaalaus sai uuden elämän taiteellisena lintulautana. Yksikään näistä kierrätystuotteista ei maapalloa pelasta, mutta yhdessä ne kertovat elämäntyylistä, jossa kertakäyttöisyydelle ja turhalle kulutukselle annetaan mahdollisimman vähän valtaa.

Niukkuuden maailmassa tarvitaan luovuutta ja asennetta.

Kulutusyhteiskunnalle käännetään selkä myös Maarit Suomi-Väänäsen koko ajan kehkeytyvään Minispektaakkelit-sarjaan kuuluvassa lyhyessä dokumenttielokuvassa Squatting (2018). Suomi-Väänänen on jalkautunut ultrakevyen kameralaitteistonsa kanssa talonvaltaajien pariin Zürichissa. Talonvaltaajat esittelevät arkeaan ja aarteitaan kameralle vieraanvaraisesti. Niukkuuden maailmassa tarvitaan luovuutta ja asennetta.

Jonna Kinan kokeellinen dokumenttielokuva Somnivm (2018) on toisaalta käsitteellinen, toisaalta hyvin konkreettinen. Kina kuvasi Carraran marmorikaivoksia Italiassa 35mm filmille ja poisti sitten jälkikäsittelyssä marmorikaivosten toimintaan liittyvät työn jäljet – paria kuin silmäniskuksi jätettyä yksityiskohtaa lukuun ottamatta. Kaivausten jäljet marmorissa eivät tietenkään ole hävinneet, vaan ne todistavat jättiläismäisinä ornamentteina työstä ja teollisuudesta. Carraran kaivokset tulivat tunnetuiksi italialaisen anarkismin ruutitynnyrinä – Kinan elokuva lisää anarkismiin käsitteellisen käänteen häivyttämällä hyötyyn tähtäävät rakenteet kuvasta.

Materia ei häviä, se vain muuttaa muotoaan kohti käyttökelvottomuutta.

Jukka Silokunnaksen vain minuutin mittainen Hei vaan! (2017) lähestyy tuhoutumisen ja hävittämisen teemaa rivakasti arkisemmista lähtökohdista. Tuiki tavallinen asuntovaunu hajoaa silmiemme edessä kappaleiksi. Aiemmin Silokunnas on toteuttanut vastaavia pysäytyskuva-animaatioita puuveneestä, henkilöautosta ja autotallista. Materia ei häviä, se vain muuttaa muotoaan kohti käyttökelvottomuutta. Miten hyvästelemme sen?

Teksti: Tytti Rantanen

Practical Ecologies -näytös pe 27.9. klo 16.45 Kino Engel 2:ssa.