Mikko Mattilan dokumentti Mystinen metsätyömies vie Freud Marx Engels & Jungin keulahahmon Pekka Myllykosken mollisointuiseen maailmaan.

Suomen kielellä kantrirokkia eli ”duurimusiikkia, joka menee mollista” esittänyt Freud Marx Engels & Jung, tuttavallisesti Freukkarit, on ikoninen bändi suomalaisessa populaarikulttuurissa. Sen tavaramerkiksi muodostuivat satiirisella otteella tehdyt juoma- ja yhteiskunta-aiheiset laulut, jotka liippasivat Freukkareiden omaa elämänpiiriä. Nämä tunnusomaiset aiheet tulevat esiin mitä rankimmalla tavalla Mikko Mattilan ohjaamassa dokumenttielokuvassa Mystinen metsätyömies, joka sai nimensä Takamehtien mekatähtiä -albumille päätyneen laulun mukaan.

Mystinen metsätyömies johdattaa sanoittaja-säveltäjä-laulusolisti Pekka Myllykosken (1959–2017) mollisointuiseen maailmaan. Elokuva seuraa vitsistä alkaneen bändin alkuvaiheita ja menestystä aina Myllykosken kuolemaan saakka. Tulos on sympaattinen ja nostalginen – ja ennen kaikkea kaunistelemattoman raadollinen.

Lääketiedettä opiskellut Myllykoski koki vastuun painavan niin rajusti tuossa arvostetussa ammatissa, että hän päätti vaihtaa alaa ja perustaa bändin. Harvinaislaatuisen lahjakkaana kirjoittajana Myllykoski palkittiin jo nuorena Yrjö Koskisen stipendillä hyvästä suomenkielisestä ainekirjoituksesta. Sittemmin hän keskittyi kirjoittamaan Freukkareiden laulutekstejä, jotka ammensivat aiheensa luonnosta ja rappioromantiikasta.

Haastateltavat ovat hyvin avoimia kertoessaan yhtyeen ja Myllykosken menestyksestä mutta myös toilailuista.

Elokuva yhdistää hienosti vuosien varrella tallennettuja musiikkiesityksiä, Myllykosken perhefilmejä ja valokuvia sekä ystävien, bändikavereiden ja perheenjäsenten haastatteluja. Mikko Mattilan tallentamat keskustelut ovat todellista herkkua, sillä haastateltavat ovat hyvin avoimia kertoessaan yhtyeen ja Myllykosken menestyksestä mutta myös toilailuista. Myös Myllykoski avautuu itse mutkattomasti ja jopa leppeän humoristisesti omista ongelmistaan. Sensaatiohakuisuus on elokuvassa etäällä.

Freud Marx Engels & Jungin kokoonpanot vaihtuivat vuosikymmenten aikana. Alusta asti mukana oli Pekka Myllykosken lisäksi kitaristi Arto Pajukallio, jonka kanssa Myllykoski yhtyeen perusti. Kun Myllykoski kuoli vuonna 2017, tehtiin päätös, että siihen loppuivat laulelut.

Teksti: Marita Nyrhinen