Ohjaaja Tuuli Sirkeinen lähti kuvaamaan Jytää!-dokumenttia nollabudjetilla ilman aikaisempaa kuvauskokemusta. Dokumentin käsikirjoitus meni uusiksi, kun päähenkilönä esiintynyt yhtye hajosi yllättäen.

Helsinkiläinen Tuuli Sirkeinen otti keväällä 2015 turistikameran käteensä ja hyppäsi Jukka ja Jytämimmit sekä Jyrki Nissinen ja Isotissinen -yhtyeiden vanhaan kiertuepakuun. Tarkoitus oli kuvata lyhyt fiilisvideo ennestään tuttujen muusikoiden yhteiskiertueesta.

“Ajattelin, että dokumentti olisi noin kymmenen minuutin pituinen video, jossa näytettäisiin, minkälaista kiertävän muusikon arki on”, Sirkeinen kuvailee.

Aluksi näytti siltä, että kaikki etenee suunnitelmien mukaan. Sirkeinen kuvasi jokaisen keikan itse tuttavaltaan lainaamallaan kameralla. Keikkalavojen kuumuus tarttui ohjaajaan.

Olosuhteet muuttuivat äkillisesti

Elokuussa 2015 kaikki muuttui. Jukka Nousiaisen, Maria Mattilan ja Sini Mäenpään tähdittämä Jukka ja Jytämimmit -yhtye hajosi yllättäen. Samalla Sirkeinen tajusi, että kameralle oli tallentunut paljon muutakin kuin lavalla heiluvia ja tukkaansa hulmuttavia muusikoita.

“Kun Jukka ja Jytämimmit hajosi, koko käsikirjoitus meni uusiksi. Tajusin, että kyseessä ei ollutkaan lyhyt kiertuekuvaus kahdesta bändistä vaan fokus oli enemmän Jukka ja Jytämimmit -yhtyeessä”.

“Ja vielä tarkemmin Maria Mattilassa”, Sirkeinen täydentää.

Yhtyeen hajoamiseen liittyy useita eri syitä, jotka avautuvat dokumentissa. Sirkeistä harmitti hyvän yhtyeen hajoaminen, mutta samalla hän tajusi, että itse elokuvan kannalta se oli melkoinen onnenpotku.

“Elokuva herättää nyt enemmän kiinnostusta, kun ihmiset janoavat tietoa siitä, miksi tämä upea yhtye hajosi”, Sirkeinen perustelee.

Dokumentissa päähenkilö Maria Mattila käsittelee Sirkeisellekin läheisiä aiheita. Miesvaltaisen rock-musiikkikentän asettamia haasteita ja rohkeutta tehdä taidetta omin ehdoin.

Opettava kokemus

Itsekin bassoa soittava ohjaaja löysi dokumentin kuvausaikana uusia näkökulmia musiikkiin, ja ylipäätään taiteeseen. Hän kokee oppineensa keikkalavojen karaistamilta Jukka Nousiaiselta ja Maria Mattilalta, että turha itsekriittisyys on pyyhittävä pois.

Nousiainen ja Mattila keskittyvät tekemiseen, eivätkö ota käskyjä vastaan ylemmiltä tahoilta.

“He eivät odota, että joku levypomo ilmestyisi kertomaan, mitä saa tai ei saa tehdä. He tekevät sitä, mikä kiinnostaa ja tuntuu hyvältä.”

Kiertue oli antoisa kokemus Sirkeiselle ja hän lähtisi koska tahansa mukaan uudelleen. Jatko-osan kuvaaminen houkuttelee, mutta hän myöntää, että ensin täytyy ottaa hetki etäisyyttä aiheeseen.

“Maria on niin kiinnostava hahmo, että hänestä voisi tehdä vaikka 10-osaisen sarjan, ja silti sitä katsoisi mielenkiinnolla. Siinä ihmisessä on karismaa ja viisautta!”

Teksti: Ville Riste & Julia Falck
Kuvaus: Julia Falck
Editointi: Ville Riste