THE ROAD MOVIE kuvaa ihmisten arkea tien päällä Venäjällä. Dokumentin tuottaja Volia Chajkouskaya kertoo elokuvan olevan antropologinen ja filosofinen dokumentti ihmisistä.

Venäjällä autojen kojelautakamerat ovat arkipäivää, sillä liikenneonnettomuuksien ja vaaratilanteiden selvittäminen viranomaisten kanssa ilman todistusaineistoa voi olla vaikeaa. Samalla kameroihin tallentuu mitä uskomattomampia asioita väkiluvultaan ja pinta-alaltaan valtavassa maassa. Näitä tapahtumia dokumentoivan The Road Movien tuottaja Volia Chajkouskaya kuitenkin vakuuttaa, että elokuva kertoo ihmisistä ja ihmiskunnasta universaalilla tasolla, eikä niinkään venäläisistä ja heidän hullunkurisista sattumuksistaan ratin takana.

Läheltä piti -tilanteita, hengästyttäviä kolareita, edesvastuutonta kaahaamista, tavallisten kaduntallaajien sähläämistä vilkkailla autoteillä ja arvaamattomia luonnonilmiöitä. Kaikkea tätä tapahtuu ihmisten arjessa, ja modernin teknologian ansioista se on koko maailman koettavissa internetin videopalveluissa. Chajkouskaya kertoo, että videoita kuvanneet ihmiset olivat tavallaan editoineet elokuvan ensimmäisen version.

”He itse päättivät ladata nämä videot nettiin, koska niissä tapahtui jotain erikoislaatuista. Dokumentin ohjaaja Dmitrii Kalashnikov valitsi sitten kaikkein kiinnostavimmat videot. Tämä on tavallaan hyvin postmodernia”, Chajkouskaya toteaa.

Tuottaja Volia Chajkouskaya. Kuva: Kai Jääskeläinen

Havainnoiva dokumentti puhtaimmillaan

Tavalliset venäläiset nettivideoiden katsojat eivät Chajkouskayan mukaan saaneet elokuvasta samanlaista elämystä kuin kansainvälinen elokuvayleisö, koska dokumentin videot olivat heille jo niin tuttuja ja heitä lähellä. Siksi elokuvaan tuotiinkin leikkausvaiheessa vuodenaikoja noudattava rakenne sekä dramatiikkaa ja rytmitystä taustamusiikin avulla.

Hauskojen ja satunnaisten kommellusten seassa on kuitenkin hyvinkin dramaattisia tapahtumia ja ihmiskohtaloita, joka tekee elokuvasta pelkän viraalivideokimaran sijaan eksistentiaalisia ja filosofisia ajatuksia herättävän ja intiiminkin katsauksen tavallisten ihmisten elämään. Kamera on koko ajan läsnä, mutta ihmiset eivät kiinnitä siihen huomiota ­­– ihanteellinen tilanne havainnoivalle dokumentille.

”Videoiden tavalliset ihmiset kohtaavat eksistentiaalisia ja ennalta-arvaamattomia tilanteita, joita he eivät osaa ennakoida, ja joihin he eivät osaa reagoida”, Chajkouskaya kertoo.

The Road Movie ei shokeeraa vaan herättää tunteita

Dokumentissa nähtävät videot on kerätty internetin eri videopalveluista, ja niiden käyttämiseen on kysytty kuvaajien lupa. Koska suosittujen viraalivideoiden oikeuksia myydään toisinaan eteenpäin mediataloille, joutuivat dokumentin tekijät jättämään osan haluamistaan kohtauksista pois, sillä ne olivat liian kalliita. Eräästä olennaisesta videosta päätettiin kuitenkin maksaa, sillä kohtaus oli niin keskeinen osa dokumenttia.

”Metsäpalossa kuvattu video on tunteellisesti hyvin voimakas. Se kertoo myös paljon venäläisestä sielusta ja ihmisyydestä, ja päätimme siksi maksaa sen oikeuksien haltijalle”, Chajkouskaya sanoo.

Videoita valittaessa ohjaaja Kalashnikov päätti tietoisesti jättää pois myös kaikkein rankimman ja raadollisimman materiaalin. Ruumiita, kuolemia tai verta ei nähdä ollenkaan.

”Videoilla kuullaan ihmisten puhuvan onnettomuuksista ja valittavan loukkaantumistaan, mutta näissä kohtauksissa ei näy uhreja. Mielestäni se on tunteellisesti paljon voimakkaampaa, kun emme näytä mitään kamalaa”, Chajkouskaya kertoo.

Teksti: Kai Jääskeläinen