Kauhu kiehtoo ihmisiä. Erityisesti kauhuelokuvat ovat suosittuja sen takia, koska ne aiheuttavat tunteita, joita on muuten vaikea kokea. Kauhu onkin askel pimeälle puolelle – mutta turvallisesti.

Uinu, uinu lemmikkini oli ensikosketukseni Stephen Kingin kauhu-universumiin. Sain sen vanhemmiltani joululahjaksi joskus hieman ennen kirjan elokuvaversion ensi-iltaa vuonna 1989. Rakastuin välittömästi Kingin pimeään ja pelottavaan maailmaan. Huomasinkin pian olevani kauhufriikki, joka ahmi kaiken kauhuun liittyvän. En ollut edes vielä yläasteella.

Stephen King täyttää 21. syyskuuta 70 vuotta. Itse täytin elokuussa 40. Luen edelleenkin aina sen uusimman suomeksi käännetyn Kingin kirjan ja katson kauhuelokuvia lähes yhtä paljon kuin yläasteikäisenä. Rakastan vieläkin kauhua ja ihmismielen pimeämpiä polkuja. Etsin vieläkin niitä säväreitä, jotka vain mestarillinen kauhutarina pystyy aiheuttamaan.

Elokuvantekijä George A. Romero tuli pian nuorelle kauhufanille tutuksi zombiklassikoidensa kautta. Night of the Living Dead (1968) on kauhuleffojen ikoni, joka sai myös kaksi kulttimaineeseen noussutta jatko-osaa: Dawn of the Dead (1978) ja Day of the Dead (1985).

Romeron kuolema heinäkuun 16. päivä sai vanhan fanipojan herkistymään odottamattomalla tavalla. Vain muutama kuukautta aiemmin oli Helsingin Savoy-teatterissa järjestetty Dawn of the Dead -elokuvan Suomen ensi-ilta, jossa olin tietenkin paikalla. Elokuvan musiikit säveltänyt Claudio Simonetti oli goblineineen soittamassa elokuvan päälle sävellyksen, jota ei aiemmin ole kuultu missään elokuvan versiossa. Kokemus oli erityislaatuinen.

Rakkautta & Anarkiaa haluaa kunnioittaa näitä kahta kauhun mestaria näyttämällä vuonna 1982 ensi-iltansa saaneen CREEPSHOW – YÖJUTTU -klassikon Kingin syntymäpäivänä 21.9. Elokuvan on käsikirjoittanut King ja ohjannut Romero.

Creepshow on episodielokuva, joka on kunnianosoitus EC-yhtiön 50-luvulla julkaisemille pulp-kauhusarjakuville (Tales from the Crypt, The Vault of Horror). Elokuvan toisessa segmentissä, The Lonesome Death of Jordy Verrill, nähdään tuohon aikaan alkoholiin ja kokainiin addiktoitunut King aivan hysteerisessä roolissa näyttelemässä kaljaa juovaa redneck-junttia, jonka takapihalle putoaa meteoriitti. Elokuvan prologissa ja epilogissa nähdään myös Kingin poika Joe Hill, josta kasvoi tunnustettu kauhukirjailija. Kauas ei mätä omena puusta pudonnut.

Elokuvassa nähdään myös muun muassa Ed Harris, Leslie Nielsen, Ted Danson, Hal Holbrook ja Adrienne Barbeau. Maskeerauksen elokuvaan teki alan kovimpiin nimiin kuuluva, Romeron hyvä kaveri ja luottomies Tom Savini, joka on myös näytellyt lukuisissa kauhurainoissa.

Juhlista Kingin syntymäpäivää ja lähde katsomaan Creepshow Orioniin 21.9. klo 21:15. Elokuvaa ei ole esitetty Helsingissä valkokankaalta yli 25 vuoteen.

Teksti: Niko Ikonen