Tämän vuoden Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla lyhytelokuvat on nostettu aikaisempaa suurempaan valokeilaan. Lyhytelokuvia esitetään viiden viimeisen festaripäivän aikana lähes kaksisataa kappaletta. 

Kun R&A -festivaalien lyhytelokuvien ohjelmiston kuraattori Veera Kotila aloitti työssään vuonna 2013, oli lyhytelokuvien määrää juuri nostettu. Neljän vuoden aikana niiden määrää on kuitenkin nostettu entisestään.

Tänä vuonna lyhytelokuvilla on täysin oma tapahtumansa festivaalin sisällä. Cut to the Chase – R&A Shorts tarjoaa 20.–24.9. yli kolmekymmentä erilaista lyhytelokuvien sarjaa, joissa elokuvia nähdään yhteensä 190 kappaletta.

“Olen tosi ilahtunut, että lyhytelokuvan arvostus tuntuu koko ajan kasvavan”, Kotila kertoo.

Lyhytelokuvien ohjelmiston kokoamisessa on Kotilalla riittänyt töitä. Elokuvia etsitään kotimaisilta ja kansainvälisiltä filmifestivaaleilta sekä seuraamalla valmiiksi tunnettujen tekijöiden uraa, varsinkin kotimaassa.

Lisäksi noin tuhatta lyhytelokuvaa on tarjottu festivaaleille, ja Kotila pyrkii katsomaan mahdollisimman monta. Parhaimmat otetaan mukaan ohjelmistoon. Kotimaista ja pohjoismaista lyhytelokuvaa painotetaan valinnoissa, ja Kotila on vuosien varrella oppinut tuntemaan nimenomaan R&A-festivaalin kävijöiden maun.

Myös uusien tulokkaiden ja alan opiskelijoiden töitä halutaan nostaa esiin. Lyhytelokuvien ohjelmistoon kuuluu Aalto-yliopiston opiskelijoiden ELOkuvia -sarja sekä Metropolian ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Totta vai tarua? -sarja.

“Molemmissa sarjoissa on tarjolla erittäin laadukasta lyhytelokuvaa, joista saa käsityksen siitä, minkälaista elokuvaa suomalaiset alan opiskelijat tällä hetkellä tekevät”, Kotila sanoo.

Monet elokuvantekijät aloittavat uransa nimenomaan lyhytelokuvista. Koska lyhytelokuvien tuotanto on nopeampaa eikä suurta rahoitusta välttämättä tarvita, voivat elokuvantekijät osoittaa niillä taitonsa ja näin saada rahoituksen pitkään elokuvaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lyhytelokuvien tekeminen olisi helpompaa kuin pitkän elokuvan. Tekijöiltä vaatii taitoa kertoa tarina ja rakentaa henkilöhahmoja lyhyessä ajassa. Lyhytelokuva onkin ihan omanlaisensa taiteenlaji.

“Tosi moni on hirveän yllättynyt, kun menee katsomaan niitä näytöksiä, että nämähän ovat aivan mielettömiä”, Kotila kertoo.

R&A:n yleisö osaa hakeutua lyhytelokuvien pariin ja monet näytöksistä myydään loppuun. Jotkut vieraista ovat kertoneet käyvänsä festivaaleilla pelkästään lyhytelokuvia katsomassa.

Suomalaiset lyhärit ovat viime vuosina menestyneet myös maailmalla. Selma Vilhusen ohjaama Pitääkö mun kaikki hoitaa? oli Oscar-ehdokkaana vuonna 2014 ja Teppo Airaksisen Katto sai tuomariston erikoismaininnan tämän vuoden Cannesin elokuvafestivaaleilla. Katto on nähtävillä Uutta Suomesta 1 -sarjassa.

Palkintoja jaetaan tänä vuonna R&A:ssakin yleisö voi äänestää näytösten yhteydessä mielestään parasta kotimaista lyhytelokuvaa.

“Muutaman minuutinkin lyhäri voi tehdä vaikutuksen ja jäädä mieleen ihan samalla tavalla kuin pitkä”, Kotila vinkkaa.

Veera Kotilan tärpit R&A Shorts -ohjelmistosta:

Pohjoismaiset huiput 1, 2 ja 3
”Upeita, tuoreita lyhytelokuvia Pohjoismaista. Monista sarjan ohjaajista kuullaan vielä.”

Filmmaker in Focus: Amanda Kernell
”Retrospektiivi-näytös Kernellin aikaisemmista töistä. Erityisen mielenkiintoista, jos käy katsomassa nämä ensin, ja sen jälkeen Kernellin pitkän Saamelaisveri-elokuvan. Elokuvissa on paljon samaa tematiikkaa.”

Huomisen huiput
”Keskenään hyvin erilaisia lyhytelokuvia. Sarjan painotus on eurooppalaisissa uusissa tekijöissä, joista myöskin tullaan kuulemaan vielä niin lyhyen kuin pitkänkin elokuvan puolelta.”

Teksti: Hanna Vaittinen
Kuva: Silja Ylitalo