Kannattaako tämän hetken Suomessa asua, elää, naida, kuolla? PERKELE 2 -filmiessee kuvaa palasia Suomesta sellaisena kuin Jörn Donner sen näkee vuonna 2016.

Alkuperäinen Perkele – Kuvia Suomesta valmistui vuonna 1971. Toinen Perkele päivittää Suomi-kuvan tälle vuosituhannelle. Vaikka Suomi onkin 45 vuoden aikana muuttunut hurjasti, on jatko-osa monin tavoin edeltäjänsä näköinen.

Perkele 2 -filmiesseessä matkataan läpi Suomen ja tavataan kirjava joukko aivan tavallisia suomalaisia omine iloineen ja suruineen. Tarina etenee kohtauksittain haastattelujen kautta. Matkaoppaana toimivat Maria Veitola, Janne Flinkkilä ja tietysti Jörkka itse.

Donnerin ote dokumentaristina on iän myötä pehmentynyt. Enää hän ei alleviivaa suomalaisten takapajuisuutta, vaan katselee kotimaataan isällisellä lämmöllä ja lempeydellä. Kertoessaan Suomi-kuvan muutoksesta, hän tuleekin paljastaneeksi jotakin omasta kasvustaan isänmaansa kanssa rinta rinnan.

Elokuvan kantavana teemana on kasvava eriarvoisuus tai yhteiskunnan jakautuminen voittajiin ja häviäjiin. Tarinaa rytmittää alkuperäisestä Perkeleestä tuttu soundtrack, jonka uusista sovituksista vastaavat muun muassa M.A. Numminen, Ismo Alanko ja Yona.

Perkele 2 on kepeän provokatiivinen kuva oman aikamme Suomesta. Aiemman version tapaan se hajoaa kuitenkin turhan pirstaleiseksi kokoelmaksi vaihtelevan kiinnostavia anekdootteja suomalaisesta elämänmenosta. Sen parhaaksi anniksi jäävät syrjäkylien nuorison pohdinnat omasta tulevaisuudestaan ja liikaa kilometrejä nielleen rekkakuskin mietinnöt pilluhommien sujumisesta.

Elokuvan kerrontaa häiritsee tekninen kunnianhimottomuus. Mikrofonien kolina, kameran tahaton heilunta ja tarkennuspisteiden hapuilu antavat kokonaisuudesta huonosti viimeistellyn vaikutelman.

Teksti: Miika Koskela