11 päivää, 170 pitkää elokuvaa ja 190 lyhytelokuvaa. Selaat Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin katalogia ja haluaisit nähdä vähintään joka toisen elokuvan. Ahdistaako valinnanvaikeus? Ei hätää! Anna R&A -ministeriön auttaa sinua päätöksenteossa.

Richardinkadun kirjaston neuvotteluhuoneeseen on kokoontunut joukko Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin asiantuntijoita. Mukana ministeriössä ovat ainakin festivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä, taiteellinen johtaja Pekka Lanerva ja ohjelmistokatalogin päätoimittaja Henna Raatikainen.

Ohjelmistoklinikalle tulevia opastavat kirjaston oviin liimatut Susi-teemaiset festivaalijulisteet, joihin on kirjoitettu: ”Tule kysymään ohjelmistovinkkejä!”

Ensimmäisenä paikalle saapuu Heli Uusitalo.

”Saiko täältä neuvoja?” hän kysyy varovasti oviaukosta ennen kuin astuu sisään. Uusitalo kertoo pitävänsä pohjoismaisista elokuvista. Klinikalla käytyään hän on varmempi valinnoistaan.

”Olin jo selannut katalogia ja miettinyt valmiiksi joitain elokuvia, jotka ehdottomasti haluan nähdä. Sain lisävinkkejä ja vahvistusta valinnoilleni”, Uusitalo kertoo.

”Minulle suositeltiin islantilaisen Guðmundur Arnar Guðmundssonin Heartstone-elokuvaa, ja sen aion myös käydä katsomassa”, hän lisää.

Festivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä kertoo, että alun perin yhdelle kävijälle suunniteltu kymmenen minuutin aikaraja ylittyi jokaisen kanssa.

”Ainakin tämä on ollut tosi hauskaa! On ollut kiva puhua ihmisten kanssa elokuvista.”

Nyt ensimmäistä vuotta Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin toiminnanjohtajana työskentelevä Möttölä kertoo, että ohjelmistoklinikka vastaa tarpeeseen.

”Olen ollut mukana Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin järjestämisessä useita vuosia. Siksi kaverini ovat aina pyytäneet minulta suosituksia. Nyt halusimme tarjota samaa mahdollisuutta muillekin”, hän kertoo.

Mikko Kujapelto ei osannut päättää tuntemattomien leffojen joukosta, mitä haluaisi nähdä ja päätyi siksi klinikalle.

”Kuulin juuri, että on olemassa sellainen genre kuin body horror! Sen tapaisia elokuvia olen katsonut ennenkin, mutta nyt löysin ohjelmistosta sen genren puolelta täsmätärpit. Minulle suositeltiin esimerkiksi Julia Ducournaun Raw-elokuvaa, jota en ehkä muuten olisi bongannut.””

Kujapelto vaikuttaa ilmeisen tyytyväiseltä käyntiinsä, kuten muutkin ohjelmistoklinikan kävijät ja asiantuntijat.

Satu Tukiainen on tullut paikalle Saga-koiransa kanssa.

”Minua kiinnostavat eläinelokuvat, mutta myös kauhu. Tulin tänne, koska en ole vielä ehtinyt selata koko katalogia”, festivaalikonkari kertoo.

Tukiainen kertoo käyneensä R&A:ssa joka vuosi ainakin viimeisen kymmenen vuoden ajan.

”Tänä vuonna aion mennä katsomaan vain noin kaksikymmentä elokuvaa”, hän kertoo.

Hän lähteekin odottamaan festivaalin alkamista tyytyväisenä Pekka Lanervalta saadut suositukset Fjällrävenin reppuunsa pakattuina.

Teksti: Susanna Karhapää
Kuva: Julia Falck