Tarinan päähahmo, 13-vuotias Ava (Noée Abita), viettää kesän viimeisiä viikkoja ranskalaisella rannalla äitinsä Maudin (Laure Calamy) ja vauvaikäisen pikkusiskonsa kanssa. Avalle nämä viikot ovat monella tapaa viimeiset; hän kuulee sairastavansa harvinaista sairautta, joka alkaa hämäränäön menetyksellä ja johtaa pian täyteen sokeuteen.

Ava on vakavamielinen, hymytön tyttö, jolla on omanlaisensa tapa käsitellä lähenevää sokeutumistaan ja myös samaan aikaan teini-ikäiseksi muuttunutta kehoaan ja seksuaalisuuttaan. Hän pakenee sairauttaan, ristiriitaista äitisuhdetta, pikkusiskoaan ja öisiä painajaisia rannalle. Siellä hän sattumien kautta löytää ensirakkautensa, jonka kanssa kapinoida todellista maailmaa vastaan.

AVA on ohjaaja-käsikirjoittaja Léa Mysiuksen ensimmäinen täyspitkä elokuva. Se on visuaalisesti erittäin kiehtova ja vaikuttava; nykypäivänä harvinainen 35 mm -filmi luo siihen ajattoman ja intensiivisen tunnelman, ja aurinkoinen rantamaisema ja lämpimät värit toimivat vastapainona elokuvan melankoliselle tunnelmalle. Samalla on leikitelty onnistuneesti syvän mustilla yksityiskohdilla ja sokeutumisen teemalla.

Surrealistisista yksityiskohdista ja erikoisesta tunnelmastaan huolimatta Ava on klassinen kasvutarina lapsesta aikuiseksi, sekä tytöstä naiseksi. Nuoren henkilön seksuaalisuutta on käsitelty herkästi mutta kuitenkin rohkeasti, eikä elokuvassa muutenkaan pelätä arkojen aiheiden ja tabujen käsittelyä. Muutamia juonellisia aukkoja lukuunottamatta tarina kantaa ja tarjoaa yllätyksiä loppuun asti.

Teksti: Hanna Vaittinen