Dokumentti jylisee riffi ja rytmi kerrallaan katsojan sydämeen, vaikka sen matkassa on välillä vaikea pysyä mukana.

RUMBLE: THE INDIANS WHO ROCKED THE WORLD esittelee intiaanijuuria omaavia artisteja 1900-luvun alkupuolelta tähän päivään. Yhtenä merkittävimmistä hahmoista esitellään Link Wray, jonka kappale Rumble herätti huomiota ilmestyessään vuonna 1958. Haastatteluissa nähdään muusikoita Iggy Popista Black Keysin Dan Auerbachiin.

Edelleen vaikuttavien musiikki- ja kulttuurialan ihmisten ja jo menehtyneiden muusikoiden sukulaisten ja ystävien haastatteluissa välittyy juurten tuoma ylpeys ja epävarmuus. Rumble onnistuu tiivistämään jotain olennaista musiikista ylipäätään. Musiikin tekijät imevät vaikutteita ympäriltään ja jalostavat niitä omalla tavallaan luoden jotain uutta.

Catherine Bainbridge ja Alfonso Maiorana ovat rakentaneet dokumentin, joka on tasapainoinen kokonaisuus menneisyyttä ja nykyaikaa. Ilman historiallista ja taustoittavaa näkökulmaa katsaus jäisi melko laihaksi. Musiikki on selkeästi pääroolissa, mutta siihen liittyy olennaisesti alkuperäiskansojen karu historia. Surkeudella ei kuitenkaan mässäillä, vaan se esitetään kauhistelematta ja osana musiikin kehittymisen historiaa.

Vastaan tulee muutamia yllättäviäkin valtavirran tuntemia artisteja. Suuri osa artisteista tuntuu vierailta, puhumattakaan heidän taustoistaan. Tämä ei ole ihme, sillä alkuperäiskansojen merkityksestä amerikkalaisessa kulttuurissa on vaiettu. Artistit lienevät entuudestaan tuttuja lähinnä muusikoille, minkä vuoksi Bainbridge sanoo tarttuneensa aiheeseen.

Esiteltäviä artisteja ja heimoja on niin paljon, että toimivasta jaksotuksesta huolimatta katsojalla saattaa olla vaikeuksia pysyä perässä. Lopulta mieleen jää ennemmin alkuperäiskansojen historia kuin musiikkikulttuuriin vaikutuksensa antaneet artistit.

Teksti: Milla Olkkonen