Kulttiohjaaja SABU kertoo genrerajoja rikkovassa elokuvassaan, kuinka ihmiset murehtivat mieluummin menneitä kuin iloitsevat hyvistä, kauniista ja onnellisista asioista. HAPPINESS vaikuttaa aluksi kuivakkaalta mustalta komedialta, mutta elokuvan luonne muuttuu lopulta täydellisesti.

Masatoshi Nagase näyttelee hyväkäytöksistä mutta selvästi murheisiinsa vajonnutta myyntimiestä, Kanzakia. Kanzaki päätyy omituisen, itserakentamansa onnellisuuskypärän kanssa pikkukaupunkiin, jossa hän auttaa ihmisiä pääsemään pahoista muistoista eroon. Onnellisuuskypärän avulla pääsee nimittäin käsiksi elämän tärkeimpiin ja onnellisimpiin muistoihin.

Samalla kun kaupunkilaiset maistelevat uutta, paljon onnellisempaa elämäänsä, Kanzaki toteuttaa omaa suunnitelmaansa. Hänellä on synkeä salaisuus, joka vaatii kostotoimenpiteitä. Alakuloinen tunnelma muuttuu täysin, kun katsojien verkkokalvoille heijastetaan raaka ja tolkuton verityö. Mysteeri raottuu lopulta.

Veteraaninäyttelijä Nagase luotsaa elokuvaa pienillä mutta sitäkin vahvemmilla eleillä eteenpäin. Masentuneesta ja hiljaisesta miehestä syntyy raivoava vihapesäke silmänräpäyksessä.

Onnellisuus ja kärsimys kulkevat käsikädessä. Ne ovat ihmisen tunneskaalan ääripäitä. Ihmisen onni, tai kärsimys, on muistista ja muistoista kotoisin. Mikäli velloo menneisyyden tuskassa, sitä elää myös elämäänsä epätoivoisena. Elokuva onkin sanomaltaan viiltävän yhteiskuntakriittinen ja vertauskuvallinen. Nimestään huolimatta HAPPINESS on pohjattoman surullinen ja jopa shokeeraava elokuva.

Teksti: Niko Ikonen