Kolmekymmentä vuotta täyttävää Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia rakennetaan kovalla tohinalla uuden toiminnanjohtajan johdolla. Tapahtuma ja sen tunnelma tehdään yhdessä: työntekijät, vapaaehtoiset ja yleisö luovat festivaalin.

Rakkautta & Anarkiaa täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Toiminnanjohtaja Anna Möttölä odottaa festivaalilta erityistä juhlavuoden humua.

”Juhlavuoden kunniaksi on suunniteltu kaikenlaista. Niitä paljastetaan kesän mittaan”, hän vihjaa.

Yleisön merkitys korostuu Möttölän puheessa. Festivaalikävijänä Möttölä odottaa eniten tapahtuman aikana vallitsevaa tunnelmaa: kävijöiden ilon ja innostuksen näkemistä.

”Päivänä kymmenen, kun ei enää meinaa pysyä jaloillaan ja haluaa silti mennä vielä katsomaan leffoja, innostumaan elokuvista ja keskustelemaan niistä”, hän kuvaa odottamaansa tunnelmaa.

Ensimmäistä kertaa Cannesissa

Toukokuussa festivaalin henkilökuntaa lähti Cannesin elokuvajuhlille haistelemaan kansainvälistä tunnelmaa. Kerta oli Möttölälle ensimmäinen Cannesissa.

”Se oli aikamoinen kokemus ensikertalaiselle. Oli niin paljon glamouria, väenpaljoutta, hellettä ja mahtavia leffoja”, Möttölä tunnelmoi.

Rakkautta & Anarkiaa -edustajat tapasivat Cannesissa kansainvälisiä elokuva-alan tekijöitä, festivaalitoimijoita ja lehdistöä. Möttölä tapasi ensimmäistä kertaa kollegoita, joiden kanssa on saattanut olla kirjeenvaihdossa jo vuosia. Matkaan kuului paljon kuulumisten vaihtoa ja edustustehtäviä.

”Tosi monissa juhlissa tuli käytyä ja kaikkialla oli ilmaista skumppaa!”

Vajaan parin viikon aikana Möttölä ehti katsoa lähes kolmekymmentä elokuvaa. Yksi mieleenpainuvimmista elokuvista oli Elvira Lindin dokumentti Bobbi Jene. Möttölän ykkössuosikiksi nousi Sofia Coppolan The Beguiled.

The Beguiled osoitti epookkidraaman ja naiselokuvan historian tuntemusta ja oli täynnä mustaa huumoria.”

Tulevan Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin vuoden elokuvia ja tekijävieraita hän odottaa myös malttamattomana. Ohjelmisto valmistuu pikkuhiljaa kesän aikana, ja Cannesista tulee vuosittain elokuvia Rakkautta & Anarkiaa -festivaalillekin.

”Vielä en voi paljastaa ohjelmistosta mitään, mutta Cannesin isoa ja pientä parhaimmistoa tulee varmasti tänäkin vuonna”, Möttölä lupaa.

Alkujännitystä ja hullunmyllyä

Osa tiimistä työskentelee ympärivuotisesti Rakkautta & Anarkiaa -toimistolla. Suurin osa työntekijöistä tulee rakentamaan festivaalia lyhyemmäksi ajaksi, joten pitkin kevättä ja kesää kootaan tiimiä, tehdään valmisteluja ja hankitaan yhteistyökumppaneita.

Möttölän pesti Rakkautta & Anarkiaa Ry:n toiminnanjohtajana lähti keväällä käyntiin kiireisenä hullunmyllynä. Työ on ollut Möttölän mielestä kiireestä huolimatta joka päivä todella hauskaa ja antoisaa.

Möttölä on työskennellyt elokuvien parissa yli kymmenen vuotta. Viimeisimpänä hän on kirjoittanut elokuva-arvioita Helsingin Sanomille ja työskennellyt Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa.

Pesti on Möttölälle unelmien täyttymys, mutta kuten uudet asiat yleensä, se myös jännittää. Kaikki mahdolliset mokat ovatkin jo käyneet hänen mielessään.

”Varmasti pahin olisi se, että unohtaisin buukata ne teatterit. Sitten ei olisi mitään paikkaa missä esittää mitään”, Möttölä sanoo nauraen.

Festivaalin muun henkilökunnan lisäksi Möttölän edeltäjä Sara Norberg on uuden toiminnanjohtajan tukena. Nordberg siirtyi toiminnanjohtajan tehtävistään Kulttuuritehdas Korjaamon toimitusjohtajaksi.

”Hän ei mennyt kauhean kauas, joten häneltä voi aina kysyä neuvoja”, Möttölä kiittelee.

Teksti: Milla Olkkonen
Kuva: Edvard Enqvist