Rakkautta & Anarkiaa sekä Väestöliitto kysyivät kansanedustaja Jani Toivolan juontamassa seminaarissa ”Kenelle seksi kuuluu?”

Esiin nousi voimakkaasti, että seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia. On tärkeää taata jokaiselle mahdollisuus seksuaalisuuteen ja perhesuunnitteluun.

Vaikka Suomea pidetään tasa-arvoisena maana, ei kaikkien vähemmistöjen oikeuksien voi sanoa toteutuvan. Jaana Tiiri kertoi, että vammaisia pidetään objekteina, eikä heillä ajatella olevan seksuaalisuutta lainkaan. Transsukupuolisten on todistettava itsensä hedelmättömiksi, jotta he voivat laillistaa sukupuolensa. Naisparit eivät voi saada yhteisiä lapsia ilman perheensisäistä adoptiota.

”Lakien pitäisi suojella seksuaalioikeuksiamme, ei rajoittaa niitä”, huomauttaa Elina Korhonen Väestöliitosta.

Ilman tietoa omia oikeuksiaan ei osaa vaatia

Korhonen korosti puheenvuorossaan seksuaalikasvatuksen merkitystä: ilman tietoa seksuaalioikeudet eivät voi toteutua. Aziza Hossaini Hurmalehden toimituksesta painotti valistuksen tärkeyttä Suomeen saapuville maahanmuuttajille. Joissain kulttuureissa naista ei mielletä seksuaalisena olentona lainkaan, vaan nainen nähdään perheen ylpeytenä, äitinä tai siskona. On vaikea vaatia itselleen oikeuksia, joita ei tiedä olevan olemassakaan.

Harmillista on, että seksuaalikasvatus on edelleen hyvin heterokeskeistä. Korhosen mielestä onkin kaikkien velvollisuus edesauttaa moniarvoisen yhteiskunnan toteutumista. Moniarvoisuuden pitäisi näkyä niin kouluissa, työpaikoilla kuin julkisessa keskustelussakin.

otsikkokuva-vieraat ja toivola

Kenelle yksilön seksielämä kuuluu?

Hurmalehden Ulriika Hyry esitteli tärkeimpiä seksuaalisuuteen liittyviä oikeuksia. Nuori transihminen Sakris Kupila saman lehden toimituksesta esitti puheenvuorossaan hyvin konkreettisesti, mitä oikeus yksityisyyteen tarkoittaa.

”Kuuluuko minun seksielämäni psykiatrille, joka kysyy kumpi teistä penetroi? Kuuluuko minun seksielämäni päättäjille, jotka pitävät minua objektina?”

Kupila korosti, että hän ei ole kävelevät genitaalit tai infopaketti. Jokaisen yksilön seksuaalisuus on vain ja ainoastaan yksilön oma asia, josta voi omasta tahdostaan puhua. Mutta halutessaan voi kieltäytyä.

Teksti: Milla Olkkonen
Kuva: Niko Ikonen