Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yksi päävieraista, romanialaisohjaaja Cristian Mungiu katseli täpötäyttä Savoyta ja odotti. VALMISTUJAISET-elokuva oli juuri päättynyt, ja nyt oli yleisökysymysten vuoro. Meni kuitenkin hetki ennen kuin katsojat havahtuivat monitasoisen elokuvan maailmasta. Lopulta ensimmäinen käsi nousi kysymyksen merkiksi.

Elokuvan alku oli viivästynyt miltei puoli tuntia teknisten ongelmien vuoksi. Aikaa ohjaajan ja yleisön kohtaamiseen jäi siksi aiottua vähemmän. Mungiu vastaili lyhyesti mutta jäsennellysti, satojen haastattelujen tuomalla varmuudella.

Mungiun elokuvat ovat realistisia, jopa naturalistisia, ja niiden maailma ja hahmot tuntuvat läpeensä luontevilta. Jokainen yksityiskohta puvustusta, lavastusta ja näyttelijäsuorituksia myöten on tarkkaan harkittu ja viimeistelty. Viimeinen Mungiulle osoitettu kysymys koski työtä, jota uskottavan elokuvamaailman rakentaminen vaatii.

Bukarestilaisohjaaja kertoi luontevuuden olevan suuren vaivannäön tulosta. Hän suosii elokuvissaan pitkiä yhden kameran ottoja. Kohtaukset saadaan sujuviksi ja toimiviksi kärsivällisen harjoittelun ja lukemattomien uusintaottojen avulla.

”Saatamme kuvata yhtä kohtausta 20–30 kertaa”, Mungiu kertoi.

Mungiu valitsee näyttelijät elokuviinsa äärimmäisen tarkasti. Näyttelijän perusolemuksessa on oltava jotain samaa kuin hänen tulkitsemassaan hahmossa. Myös näyttelijöiden välisen kemian on oltava kunnossa.

Teksti ja kuva: Niina Holm