Englantilaisen Tom Brownen esikoisohjaus RADIATOR on elokuva erikoisesta perheestä, joka muistuttaa paljon hänen omaa perhettään. Brownen mielestä elokuvissa pitäisi kertoa enemmän tarinoita ikääntyvistä ihmisistä.

Radiatorissa on kohtaus, jossa aikuinen poika kyllästyy etsimään sängyssä makaavalle isälleen tietynlaista haarukkaa ja veistä ja heittää laatikollisen ruokailuvälineitä tämän päälle.

”Itse en koskaan mennyt niin pitkälle, vaikka meillä oli kyllä aika mahtavia riitoja oman isäni kanssa”, elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Tom Browne kertoo.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vierailevalle Brownelle Radiator on äärimmäisen henkilökohtainen elokuva.

Osittain kiukuttelun ja osittain terveydentilansa vuoksi sänkyyn jämähtäneen isän, tätä sietävän äidin ja perheen kaukana suurkaupungissa asuvan pojan tarinassa on kosolti elementtejä Brownen omasta elämästä. Brownen omat vanhemmat ehtivät kuolla ennen kuvausten alkua.

Eikö ohjaajaa hirvittänyt pistää omaa elämäänsä näytille elokuvan muodossa?

”No fiktiotahan se on. Minulla on esimerkiksi veli, jota elokuvassa ei ole”, Browne sanoo. ”Mutta kyllä kuvausten alku oli todella hankala, siksikin että elokuvan tekeminen tuntui niin omahyväiseltä.”

Kuva: Turnchapel Films

Kuva: Turnchapel Films

Elokuva kuvattiin Brownen vanhempien talossa Cumbriassa Luoteis-Englannissa, missä oli yhä heidän tavaroitaan tutuilla paikoillaan.

”Kyllä se tuntui todella oudolta”, Browne sanoo.

Browne keskusteli paljon näyttelijöidensä kanssa, ja nämä kertoivat omista perheistään ja kokemuksistaan. Ohjaajalle tuli lopulta helpottava tunne, että elokuvassa on kyse muistakin ihmisistä kuin hänestä perheineen.

Browne kuvaa elokuvassa perheen sisäistä vallankäyttöä ja dynamiikkaa. Häntä kiinnostaa ajatus vanhempiemme yhteisestä elämästä ennen kuin lapset ovat astuneet kuvaan. Miten vähän tiedämme tuosta ajasta mitään ja sitä kautta ymmärrämme vanhempiemme käytöstä, kun olemme itse aikuisia?

”Se on jotain, mihin meillä lapsilla ei ikinä tule olemaan pääsyä ja ehkä ei pitäisikään olla.”

Radiator on Brownen esikoisohjaus, mutta hänellä on myös ura näyttelijänä Tom Fisher -nimellä. Radiatorissa hän ei halunnut olla itse kameran edessä, vaan elokuvan perheen Daniel-poikaa näyttelee näyttelijäystävä ja elokuvan toinen käsikirjoittaja Daniel Cerqueira.

Elokuvan vanhana avioparina Marian ja Leonardin rooleissa loistavat Gemma Jones ja Richard Johnson, jonka viimeiseksi elokuvaksi Radiator jäi miehen kuoltua kesäkuussa 2015.

Jones oli Brownelle tuttu heidän näyteltyä yhdessä Shanghai Knights -elokuvassa ja alusta asti selvä valinta Marian rooliin. Johnsonista Browne ei aluksi innostunut, vaikka roolittaja tätä monta kertaa ehdottikin.

”Richard Johnson on ollut naimisissa Kim Novakin kanssa ja työskennellyt Charlton Hestonin ja Frank Sinatran kanssa. Minun oli vaikea kuvitella hänet tänä sängyssä makaavana vanhana miehenä.” Browne sanoo. ”Mutta en olisi voinut olla enempää väärässä. Hän on fantastinen elokuvassa.”

Kuva: Turnchapel Films

Kuva: Turnchapel Films

Radiator on temaattisesti läheistä sukua viime vuosien ikäihmisistä kertoville menestyselokuville, kuten Rakkaus, Nebraska ja 45 vuotta. Brownen mielestä elokuvia iäkkäistä ihmisistä voitaisiin tehdä enemmänkin.

Hän ottaa omat vanhempansa esimerkiksi ja kuvailee, kuinka he elivät läpi merkittävien historiallisten ajanjaksojen, mikä muokkasi heistä kiehtovia yksilöitä. Tällaisten ihmisten tarinat ovat kiinnostavia.

”Eikä elämä lakkaa olemasta mielenkiintoista, kun ikääntyy”, Browne sanoo ja tarjoaa vielä yhden syyn: ”On paljon taitavia näyttelijöitä, kuten Richard ja Gemma… Siis aivan uskomattoman hyviä näyttelijöitä, joilla on ikuisuuden verran kokemusta, mutta heille ei tarjota mahdollisuutta näyttää sitä. Se on todella sääli.”

Teksti: Tommi Kumén
Kuva: Pauli Haanpää