Savoy-teatteri täyttyi iloisista ja riehakkaista lapsista, kun R&A Pulpettikinossa näytettiin suuren suosion saanut ONNELIN JA ANNELIN TALVI -elokuva.

Teatteri täyttyi riemunkiljahduksista, naurusta ja kyselytulvasta. Elokuvan ohjaaja Saara Cantell joutui ristikuulustelun keskelle, kun lapset halusivat tietää muun muassa miten lilliputit oikeasti saatiin aikaan.

“Voi ei, joudun paljastamaan kaikki taikatemppumme. Oikeasti lilliputit olivat normaalikokoisia näyttelijöitä, joita kuvattiin vihreää seinää vasten ja lopulta muokattiin tietokoneella. Valitettavasti vaahtokarkitkaan eivät olleet noin isoja”, Cantell naurahtaa.

Elokuva kertoo kahdesta pienestä tytöstä, jotka asuvat omassa talossa. Heidän kotiovelleen eksyvät Vaaksanheimot. Vaaksanheimojen ja Onnelin sekä Annelin välille muodostuu lapsenomainen ystävyyssuhde. Elokuvan tärkeiksi teemoiksi ovat muodostuneet hyväksyminen ja pakolaisuus.

Cantell on ohjannut paljon lapsia. Hän kertookin, että lasten kanssa työskentely on parhaimmillaan hirveän hauskaa, koska heidän eläytymisensä on niin erilaista.

Lasten kärsivällisyys ja keskittymiskyky eivät ole aina yhtä pitkäkestoista kuin aikuisilla, mutta Cantellin mukaan lapset elävät hetkessä. Onnelia ja Annelia näyttelevät Aava Merikanto ja Lilja Lehto saavat ohjaajalta runsaasti kehuja.

“Tytöt ovat eläytymiskykyisiä ja fiksuja. On ollut hauska nähdä kolmen elokuvan verran, kuinka he ovat kasvaneet 8-vuotiaista 12-vuotiaiksi.”

Onnelin_ja_Annelin_Talvi

Päärooleissa nähdään Aava Merikanto (Onneli) ja Lilja Lehto (Anneli). Kuva: Nordisk Film

 

Kirjoista elokuvia

Cantell kertoo lukeneensa Onneli ja Anneli -kirjat, jotka ovat hänelle vieläkin rakkaita. Ohjaaja toteaakin, että elokuvissa tärkeintä oli säilyttää kirjojen tunnelma ja henki.

Viime vuonna elokuvateattereihin tullut Onnelin ja Annelin talvi on täyttänyt elokuvateatterit. Cantell naurahtaa, että suosio on yllättänyt hänet. Cantell uskoo tietävänsä syyn tähän.

“Kurrenniemen maailma, jota myös lapsena rakastin. Siinä on tavallista arkea ja magiaa, josta on luotu hyvä sekoitus.”

Savoyssa lapset odottivat kuumeisesti, milloin Onnelin ja Annelin kolmannen elokuvan voi nähdä. Cantell paljastikin, että Onneli ja Anneli ja salaperäinen muukalainen tulee teattereihin ensi vuoden tammikuussa.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali on tavoittanut niin aikuiset kuin lapsetkin. Cantell pohtiikin, kumpi on tärkeämpää: rakkaus vai anarkia.

“Rakkautta ei voi koskaan liikaa, mutta elämässä tarvitaan myös anarkiaa.”

Teksti: Heidi Hautamäki
Kuva: Niina Holm