OI SUOMI -dokumentin ohjaaja Mikko Mattila lähti tekemään sankaritarinaa Huuhkajien marssista EM-kisoihin, mutta päätyi selvittämään, mistä suomalaisessa jalkapallossa on kyse.

Helmikuussa 2014 Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen, eli Huuhkajien, kannattajat hihkuivat innosta. Vihdoinkin se tapahtuu! Suomelle arvottiin kesän 2016 EM-kisoihin johtaviin karsintoihin mukavalta näyttänyt lohko. Mukana ei ollut lajin jättiläisiä, vaan täysin voitettavissa olevia vastustajia.

Mattila, maajoukkueen kannattaja itsekin, haistoi aiheen dokumentille. Suomi menee ensimmäistä kertaa arvokisoihin! Täydellinen sankaritarina.

Syksyllä 2014 alkaneiden karsintojen avausottelussa Färsaaret kaatui vieraissa, mutta kotitasapeli Kreikkaa vastaan tuntui jo häviöltä. Sitten alkoikin tappioputki. Kaikkien aikojen karsinnat alkoivat muuttua kaikkien aikojen kärsinnöiksi.

Miten dokumenttiohjaaja reagoi, kun aiottu tarina alkaa kirjoittaa itse itseään uusiksi, sankaritarina muuttua kärsimysnäytelmäksi?

”Ensimmäinen asia, mikä tulee mieleen on revolveri ja ’pam’”, Mattila naurahtaa tehden makaaberin eleen sormillaan. ”Ja jos dokaisi, niin se olisi sitten seuraava vaihtoehto.” Tunnekuohun laannuttua Mattila kuitenkin pohti, että mitä muuta jalkapallosta voisi kertoa.

Ohjaaja Mikko Mattila. Kuva: Tommi Kumén

Ohjaaja Mikko Mattila. Kuva: Tommi Kumén

Löytyi sivupolkuja ja Oi Suomi kertookin EM-karsintojen lisäksi myös suomalaisesta jalkapallosta ja yhteiskunnasta yleensä.

Mattila halusi selvittää, minkälainen maailma jalkapallon, miljardibisnekseksi muuttuneen spektaakkelin, taustalla on. Mitä valtavien paineiden alla työskentelevät ammattilaispelaajat oikeasti ajattelevat? Mitä tapahtuu kulisseissa ja pelaajien arjessa?

Ääneen pääsevät maajoukkueen pelaajien lisäksi myös heidän taustajoukkonsa, sekä ruohonjuuritasoa edustavat fanit ja jalkapallojuniorit perheineen.

Päätarinan eli Huuhkajien karsintaurakan konnaksi nousee vastuuta välttelevä ja ylimielisesti kritiikkiin suhtautuva päävalmentaja Mixu Paatelainen, joka ei suostunut itse osallistumaan dokumentin tekoon. Mattila yritti saada tältä haastattelua, mutta sai maajoukkueen tiedotuspäällikön välityksellä kryptisen vastauksen, jonka mukaan Paatelaisella on kiireitä ja ei ole ehkä oikein haluakaan.

Arkistopätkissä Paatelainen toistelee ”Ei olla tarpeeksi hyviä” -mantraansa. Mattilan mukaan ongelman on oltava korvien välissä tai rakenteissa: ”Pitäisi ihan oikeasti pohtia, että tajuammeko futiksesta mitään. Ei se voi olla niin, että Suomi on joku yksittäinen pohjoinen kaistale, joka ei muka vaan pärjää futiksessa.”

Syyskuun alussa alkoivat uudet karsinnat vuoden 2018 MM-kisoihin. Niistä Mattila ei aio tehdä jatko-osaa Oi Suomelle, vaan pysyy kannattajan roolissa. Suomi jäi avausottelussaan tasapeliin Kosovon kanssa, mutta omien sanojensa mukaan tunteellisesti maajoukkueen otteisiin suhtautuva Mattila uskoo Suomen mahdollisuuksiin:

”Ei voi mennä yhtä huonosti kuin edelliset karsinnat. Suomi yllättää.”

Teksti: Tommi Kumén