Raikuvat aplodit täyttävät Dubrovnikin täyteen pakatun salin. Hyönteiskokki Topi Kairenius on juuri päättänyt anteliaan kiitospuheensa illallisvieraille. Kulinaristit ovat nauttineen täyden kolmen ruokalajin hyönteisillallisen Brooklyn Breweryn oluet ruokajuominaan.

Ilta alkoi kuitenkin herkullisella BUGS-dokumenttielokuvalla, jonka pääosissa olivat mitä moninaisimmat elintarvikkeina käytetyt ötökät. Kööpenhaminassa sijaitsevan Nordic Food Labin kokit ja tutkijat matkaavat ympäri maapalloa tutkiessaan eri kulttuurien hyönteistensyömistapoja ja etsiessään uusia reseptejä. Ryömiskelevien ja lentävien hyönteisten arvellaan pelastavan maailman nälänhädän lähitulevaisuudessa.

Kuva: Marko Saari

Kuva: Marko Saari

Ötökkämestariksi lasten vuoksi

Kairenius on tehnyt hyönteisravintoa tunnetuksi Suomessa vuodesta 2012. Mies on aina ollut kiinnostunut ötököistä, ja lastensa allergioiden takia Kairenius tutustui tarkemmin vaihtoehtoiseen proteiinin lähteeseen.

”Ruokaharrastus linkittyi muihin hyönteisharrastuksiini luontevasti.”

Hyönteiskokki arvelee, että viiden vuoden sisällä Suomessakin voi löytää ötököitä kaupan hyllyltä. Ravintolat luultavasti kiinnostuvat tarjoamaan hyönteisannoksia ennen tätä, koska kokit haluavat kokeilla uutta. Tällä hetkellä EU:n uuselintarvikelaki kieltää ötököiden myynnin ravinnoksi, mutta laki on päivittymässä vuoden 2017 loppupuolella.

”Ensimmäisenä marketista tulee luultavasti löytymään ravintorikastetyyppistä jauhetta.”

Hyönteiskokki Topi Kairenius ja lemmikkitorakka Tero. Kuva: Milla Olkkonen

Hyönteiskokki Topi Kairenius ja lemmikkitorakka Tero. Kuva: Milla Olkkonen

 

Illallisvieraat lisäisivät arkiruokaansa hyönteisproteiinia

”Muurahaiset maistuivat popcorneilta”, kertoo helsinkiläinen Tiia. ”Piti antaa kavereille nautittavaksi ne elävät.”

Elokuvavieraat pitivät samoista ötököistä. Alkupalan ja risoton sirkat nousivat yleisösuosikiksi ja muurahaiset tulivat hyvänä kakkosena. Vieraat haluaisivat oppia valmistamaan ötököistä herkullista arkiruokaa.

”En ehkä aina söisi muurahaisia, minulla taitaa olla vieläkin hampaankolossa jonkin jalka”, kertoo espoolainen Risto.

Kuva: Marko Saari

Kuva: Marko Saari

Tarjottavat ovat todellista lähiruokaa

Kotisirkat ovat peräisin Porvoosta kokin ystäväpariskunnan farmilta, ja jauhomadot kasvatettu itse Kaireniuksen oman panimon tiloissa. Jälkiruoan suolatut kuhnuritoukat tulivat espoolaiselta mehiläistarhaajalta. Illallispäivän aamuna Maunulassa poimitut kekomuurahaiset voi syödä sellaisenaan, ja ne halusivatkin kipittää pois lautaselta.

”Yleensä pakastan muurahaiset kuoliaaksi. Nämä eivät aivan ole ehtineet taintua”, naureskelee Kairenius.

Illan ötökkämenu

Hunaja-etikkamarinoidut sitruunaruohoiset sirkkanaksut
• Brooklyn American Ale (APA)
• Brooklyn Scorcher IPA

Kurpitsarisotto valkoviinissä, voissa paistetut kotisirkat
• Brooklyn Sorachi Ace (saison)

Bataatti-inkiväärisose, kekomuurahaiset
• Brooklyn East IPA

Omenacrumble, suolatut mehiläistoukat
• Brooklyn Local 1 (Belgian-inspired Strong Golden Ale)

Teksti: Niko Ikonen ja Milla Olkkonen
Kuvat: Marko Saari ja Milla Olkkonen