Vuonna 2017 Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 30:ttä kertaa. Juhlavuoden kunniaksi tullaan julkaisemaan myös historiikki, jota varten keräämme yleisön muistoja. Historiikin tekijäkaksikolla Kalle Kinnusella ja Lauri Lehtisellä on vahva henkilökohtainen side festivaaliin.

”Paitsi että tallennamme tarinoita jälkipolville muistiin, on tämä ollut myös paluu omiin muistoihimme”, Lehtinen sanoo.

Sekä hän että Kinnunen ovat osallistuneet R&A:an teini-ikäisistä lähtien. Lehtinen näki ensimmäisen R&A-elokuvansa jo vuonna 1990 tapahtuman ollessa vielä elokuvaviikko. Kinnunen kaksi vuotta myöhemmin.

”Rakkautta & Anarkiaa on ollut meille molemmille enemmän kuin festivaali, siihen on muodostunut tiivis ja intohimoinen suhde”, Lehtinen kertoo.

Festivaali avasi portteja

Kaksikon ensimmäisinä vuosina festivaaleilla Rakkautta & Anarkiaa saattoi olla ainoa mahdollisuus nähdä joitakin elokuvia, koska elokuvalevitys oli vielä VHS-kasettien varassa, monia elokuvia sensuroitiin ja televisiokanavia oli vähemmän. Lippujen saaminen oli tärkeää ja loppuunmyydyissä näytöksissä oli aina oma salaperäinen tunnelmansa.

”Rakkautta & Anarkiaa avasi portteja sellaisille alueille, joihin ei muuten päässyt”, Lehtinen sanoo.

14-vuotias Kinnunen oli kaveripiirinsä ainoa, joka harrasti elokuvia ja kävi festivaalilla. Vaikka nuori elokuvaharrastaja ei tuntenutkaan ketään, koki hän silti kuuluvansa festivaaliyhteisöön.

”Muistan hyvin sen tunnelman, joka ennen näytöksiä oli Maximin ja nykyisen Kino Engelin käytävillä, kun odoteltiin ovien avautumista”, Kinnunen muistelee.

Kirja kertoo myös ajattelun muutoksesta

Historiikkiprosessin kaksikko aloitti kaksi vuotta sitten. Tämän vuoden keväästä lähtien he ovat haastatelleet jo pitkälti yli kuuttakymmentä ihmistä.

”Suuria yllätyksiä ei ole tullut, kun olemme olleet tietoisia suurista linjoista ja monista pienistä detaljeista. Ehkä se on yllättänyt, kuinka suuri rooli monien ihmisten elämässä festivaalilla on ollut”, Kinnunen kertoo.

Kaikkia herkullisia festivaalin historiaan liittyviä tarinoita Lehtinen ja Kinnunen eivät vielä halua paljastaa, mutta vuoden 1993 R&A-risteilyä he muistelevat hauskana ajankuvana. Kahta festivaalin elokuvista ei saanut esittää Suomessa, joten näytökset päätettiin järjestää Tallinnassa. Mukana risteilyllä oli myös nimekäs vieraskaarti, johon kuuluivat muun muassa John Woo, Gaspar Nóe, Susanne Ofteringer ja Jan Kounen.

Kinnunen vakuuttaa tulevan teoksen olevan kaukana perinteisestä yrityshistoriikista, joka vain luettelee tapahtumat vuosien varrella.

”Kirja on enemmän kuin vain festivaalin tarina. Se tulee kertomaan paitsi suomalaisen elokuvakulttuurin, elokuvan katsomisen ja elokuvan katsomisen historiasta myös ajattelun muutoksesta viimeisen 30 vuoden aikana.”

Videoilla Kinnunen ja Lehtinen muistelevat vuoden 1993 risteilyä ja kertovat sykähdyttävimmät muistonsa festivaaleilta.

Teksti ja toimitus: Janne Puumalainen
Kuvaus: Kaisa Paavilainen
Editointi: Kaisa Paavilainen ja Janne Puumalainen