Festivaalilla nähtävä MAGNUS kertoo norjalaisen shakin Mozartiksi kutsutun Magnus Carlsenin tarinan. Dokumenttielokuvissa ei yleensä ole ohjaajan lisäksi käsikirjoittajaa. Siksi Linn-Jeanethe Kyed oli aluksi niin hämmästynyt pyynnöstä lähteä mukaan projektiin, että kieltäytyi.

Aiemmin fiktiivisiä elokuvia käsikirjoittanut Kyed säikähti, kun Magnus-elokuvan tuottaja soitti hänelle. Hämmentyneenä hän kieltäytyi ja lopetti puhelun kahdesti. Vasta kolmannella soittokerralla tuottaja sai hänet suostuteltua katsomaan, mistä on kyse.

”Sanoin, etten tiedä mitään shakista, ja mitä uutta voisimme muka kertoa Magnus Carlsenista,” Kyed kertoo epäilyistään.

Magnus-elokuva on koottu Magnus Carlsenin elämän aikana kuvatusta videomateriaalista, jota oli yli 500 tuntia. Nähdessään 13-vuotiaan pojan kertovan nauhalla, että haluaisi maailman parhaaksi shakinpelaajaksi, Kyed ei voinut vastustaa hyvää tarinaa. Ja henkeäsalpaava tarina onkin – Magnus paljastuu luonnonlahjakkuudeksi shakissa, jonka pelaajia on maailmassa kuusisataa miljoonaa.

Kyed kirjoitti tarinan, mutta osallistui myös materiaalin raakaeditointiin elokuvan ohjaajan Benjamin Reen kanssa. Hän katsoi materiaalin läpi tehden muistiinpanoja kaikesta siitä, mikä häntä kosketti ja järkytti tai oli muulla tavalla kiinnostavaa. Silloin hän tajusi, että kyseessä on tyyliltään supersankaritarina.

”Kirjoitin aluksi neljän sivun pituisen tarinan materiaalin pohjalta. Aloitin sen ”Olipa kerran pieni poika Norjassa…”, ja kirjoitin sen fiktiivisen tarinan tyylillä”, Kyed kertoo. ”Tiesin ettei meillä ollut kaikkia kohtia, mutta kirjoitin tarinan täydellisenä. Sitten täytimme aukot haastatteluilla ja kuvaamillamme kohtauksilla – ja onnistuimme kertomaan sen.”

Käsikirjoitus laajeni lopulta kymmensivuiseksi. Kirjoittaminen oli kuitenkin pieni osa prosessia. Kyed ja Ree keskustelivat yhdessä kaikesta. Kyed piti huolta rakenteesta, ja hänen osaltaan elokuvaprosessiin kului kaksi vuotta.

Vaikka Magnuksen taito shakin suhteen on poikkeuksellinen, Kyedin mielestä tärkeää tarinassa on myös perhe, joka on tukenut Carlsenia kaikessa. Elokuva ei kerro vain nerosta, 26-vuotiaasta maailman parhaasta shakinpelaajasta, vaan ihmisestä ja miehestä, joka joutuu elämään myös omien demoniensa kanssa. Käsikirjoittaja liikuttuu yhä joka kerta nähdessään elokuvan.

”Magnus on hyvä esimerkki siitä, että vaikka koet olevasi ulkopuolinen, sinun täytyy vain seurata unelmaasi ja olla välittämättä muiden sanomisista. Myös perhe ja ystävät ovat tärkeitä, maailmanmestariksi ei tulla yksin.”

Fiktiivisestä elokuvasta dokumentin teko eroaa sillä, että käsikirjoittajan ei tarvitse itse keksiä tarinaa. Dokumentin teko tuntui hänestä kuitenkin paljon vaikeammalta. Se vei silti mukanaan, ja nyt työn alla on jo uusi dokumenttielokuva norjalaisista pop-tähdistä.

Rakkautta & Anarkiaa -kävijöille käsikirjoittajan terveiset ovat yksiselitteiset.

”Katsokaa elokuva, olen siitä todella ylpeä!”

Teksti ja kuva: Mirja Kolttola