Apollo 11 laskeutui kuun pinnalle vuonna 1969 – vai laskeutuiko sittenkään? Ohjaaja Matt Johnsonin fiktiivisessä dokumentissa salaliittoteoria on herätetty henkiin ja sen ympärille on kasattu nopeasti etenevä ja pomppiva juoni, jonka aikana on hankalaa samaistua päähenkilöihin.

On vuosi 1967 ja CIA:n värväämät huippulahjakkaat opiskelijat Matt Johnson (Matt Johnson) ja Owen Williams (Owen Williams) soluttautuvat kahden kuvaajan kanssa Nasan tukikohtaan etsimään KGB:n agenttia. Nelikolla on käytössään täydellinen peitetarina: he esittävät videoryhmää, joka on tekemässä dokumenttia Nasasta. Pian heille selviää, ettei Apollo 11 miehistöineen pysty laskeutumaan kuuhun. Johnsonin mielestä on vain yksi asia tehtävissä, jotta Yhdysvallat eivät häviäisi Kylmän sodan kilpavarusteluaan Neuvostoliitolle: lavastaa käynti kuussa. Näin operaatio Avalanche saa alkunsa.

Operation Avalanche on pienellä budjetilla tuotettu indie-elokuva, joka koostuu lähinnä improvisoiduista kohtauksista, joita on pyritty kuvaamaan aidoissa ympäristöissä, kuten Nasan Teksasin tukikohdassa ja Sheppertonin studiolla Britanniassa. Saadakseen kuvausluvan esimerkiksi Nasaan, Johnson on ryhmineen valehdellut henkilökunnalle tekevänsä opiskelijastatuksella dokumenttia Nasasta.

Elokuvan on tarkoitus antaa ymmärtää, että se on Paranormal Activityn tapaan niin sanotusti aitoa dokumenttimateriaalia tapahtumapaikalta. Elokuvan teossa onkin ilahduttavasti käytetty vanhoja filmikameroita luomaan autenttista tunnelmaa yhdessä 60-luvulta peräisin olevan kuvamateriaalin kanssa. Vakavasti otettavaa elokuvasta ei saa silti tekemälläkään, vaan se jää ennemminkin tekijäporukan sisäpiirivitsiksi.

Teoksen parasta antia lienevät kohtaukset, joissa päästään itse asiaan eli salaliittoteorialla mässäilyyn. Kokonaisuutena elokuva ei kuitenkaan toimi aukottomasti. Juoni jää tuulesta temmatun oloiseksi, eikä tarjoa katsojalle oikein mitään oivallettavaa. Vaikka elokuva on luokiteltu trilleriksi, ei loppua kohden rakentuva jännitys kuitenkaan tartu katsojaan. Tämä saattaa johtua siitä, että on vaikeaa samaistua pinnallisiksi jääviin henkilöhahmoihin, jotka lähinnä ärsyttävät vouhottamisellaan.

Anna Salonen
Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija