Virolaisohjaaja Kadri Kõusaar kertoo MOTHERISSA pehmeissä pastellisävyissä kuvatun ja mustan huumorin leimaaman mysteeritarinan.

Elsa (katioutismainen Tiina Mälberg) huolehtii kotonaan vaivojaan säästämättä koomassa makaavasta aikuisesta pojastaan. Lauria (Siim Maaten), pikkukaupungin pidettyä opettajaa, on ammuttu hämärissä olosuhteissa, eikä tekijästä ole tietoa.

Elokuvan mittaan Elsa saattelee Laurin sairasvuoteen äärelle pitkän liudan kaupunkilaisia, ystäviä ja tuttavia, joista jokaisella on Lauriin liittyviä toiveita tai pelkoja. Omaan maailmaansa vangittu Lauri ottaa kävijöiden tunteenpurkaukset ja avautumiset vastaan ilmeenkään värähtämättä. Sen sijaan Elsa sattuu usein oven taakse, kun kävijät taajaman poliisia (mainio Jaan Pehk) myöten tunnustavat virheitään.

Elsa on löytänyt keinot jaksaa raskasta arkea. Kyläkoulun rehtori, Aarne (Andres Noormets), vierailee kukkakimppuineen Elsa-rouvan keittiössä useammin kuin kenties olisi kunniallista. Kun ovi avautuu makuuhuoneeseen, on katsoja hämmentynyt. Onko Elsa sittenkään niin alistunut kuin miltä vaikuttaa? Mutta toisaalta: eikö epäitsekäs nainen ole onnensa ansainnut?

Kadri Kõusaarta kiehtovat provosoivat, synkät aiheet. Kohuttu debyyttiohjaus Magnus (2007) kisasi ensimmäisenä virolaiselokuvana Cannesin elokuvajuhlien kakkossarjassa, Un Certain Regardissa. Mother on Kõusaaren kolmas pitkä elokuva. Se on kuin päähenkilönsä, vaatimaton ja vaarattoman oloinen Elsa: enemmän kuin miltä ensi vilkaisulla näyttää. Mainio whodunit saa odottamaan jatkoa kotimaassaan kirjailijanakin tunnetulta elokuvantekijältä.

Niina Holm
Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija