Renars Vimban esikoisohjaus MELLOW MUD on kaunistelematon draama teini-ikäisestä Rayasta, jonka isoäitinsä kuoleman jälkeen täytyy ottaa vastuu itsensä lisäksi myös pikkuveljestään. Latvialaisen elokuvan pääosaa esittävä Elina Vaska vakuuttaa sisukkaana Rayana, joka tasapainoilee äkillisesti kasvaneen vastuun ja nuoruuden houkutusten kanssa. Mahtailematon tarina kuvaa arjesta selviytymistä vaatimattomissa oloissa.

Raya on ehdottomasti elokuvan vaikuttavin henkilöhahmo. Tapahtumat kuvataan vahvasti hänen näkökulmastaan. Nuoren naisen vahvat ihastumisen tunteet ja heräilevä seksuaalisuus ovat olennainen osa päähenkilön identiteettiä, jonka rakentuminen on merkittävä osa tarinaa.

Tarinan tunnelma nojaa tunteisiin ja eleisiin. Pääpaino ei ole dialogissa tai syvissä henkilöhahmoissa. Hyvin harvakseltaan kuullulla musiikilla ei ole kerronnan kannalta olennaista merkitystä, vaan tilaa jätetään hiljaisuudelle.

Elokuvan rauhallinen tempo antaa katsojalle aikaa henkilöiden reaktioiden ja tunteiden tarkasteluun. Ajoittain katsojan valtaa säälin lisäksi ihailu: toivottomilta tuntuvista hetkistä selviää tinkimättömällä tarmokkuudella.

Suomalaisillekin tuttu maisema metsineen, järvineen ja päällystämättömine teineen korostaa Rayan tilannetta: elämä kulkee mutaista tietä, ja eteenpäin pääsee sinnikkäällä rämpimisellä. Intiimi elokuva ei rankasta tarinastaan huolimatta ole huomattavan ahdistava, sillä Vimba on osannut kuvata tarinan kevyehkösti, vaikka alakuloinen yleisvire hallitseekin tunnelmaa. Elokuvan hienous piilee sen tunteita herättävässä realismissa. Kyseessä voisi olla tositarina.

Anna Järviluoma
Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija