Islantilaisen Benedikt Erlingssonin dokumenttielokuva THE SHOW OF SHOWS on kuin reilun tunnin mittainen musiikkivideo. Elokuva vie katsojan aikamatkalle elävien tykinkuulien ja tanssivien karhujen maailmaan ja valottaa samalla sirkuksen monimuotoista, paikoin raadollistakin historiaa.

Episodeittain etenevä kokonaisuus nivoutuu hienosti yhteen Sigur Rós -yhtyeessä vaikuttavien Georg Holmin ja Orri Páll Dýrasonin musiikin avulla. Maalaileva melankolisuus, mystiikka ja paikoin aggressiiviseksikin yltyvä ryminä sopii täydellisesti sirkuksen vinoutuneeseen maailmaan.

Elokuvassa ei kuulla lainkaan puhetta, ja äkkiseltään voisi kuvitella, että reilun tunnin dokumentti pelkkää kuvaa ja musiikkia voisi olla liikaa. Selostajaa ei kuitenkaan tarvita, sillä kuvat ja musiikki puhuvat puolestaan. Erlingsson onnistuu pitämään otteessaan alusta loppuun, ja katsojaa viedään harkitusti tunnelmasta toiseen. Kommenttiraidan puuttuminen antaa paremmin tilaa tunteille ja ajatuksille, joita paikoitellen hurjat ja ahdistavatkin esitykset herättävät.

Kylmiä väreitä nostattavat etenkin sirkuseläinten ja lasten roolit entisajan esityksissä. Ei tarvitse olla mikään kukkahattutäti, että jääkarhujen ja kissapetojen ruoskiminen tai lasten käyttäminen veitsenheittonumeron maalitauluina hirvittää. Myös elävien tykinkuulien ja kahlekuninkaiden hurjat esitykset nostattavat kylmiä väreitä.

Vastapainoksi nähdään toki klassisia klovneja, tanssia ja trapetsitaiteilijoita. Niiden lomassa päästään tirkistelemään stripteasenkin historiaa, sillä sirkuksen ja vaudevillen maailmaan mahtuu myös paljasta pintaa.

The Show of Shows on visuaalinen ilotulitus, joka on samaan aikaan sekä viihdyttävä että ajatuksia herättävä. Yhteistyössä brittiläisen National Fairground -arkiston kanssa toteutettu dokumentti sisältää runsaasti harvinaista materiaalia, joka avaa ikkunan esittävän taiteen kiehtovaan historiaan. Elokuva ei olisi läheskään yhtä hieno ilman musiikkia, joka ei vain viimeistele kokonaisuutta, vaan on äärimmäisen merkittävässä roolissa tunnelmanluojana.

The Show of Shows on elämys, ja siitähän sirkuksessakin on aina ollut kyse: elämyksistä ja yleisön riemusta.

Kaisa Paavilainen
Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija