Päällisin puolin normaalit, mutta jotenkin omituisilta ja jopa uhkaavilta vaikuttavat lapset ovat elokuvien vakiohahmoja. Tällainen l’enfant terrible on myös Prescott (Tom Sweet), amerikkalaisen Brady Corbetin esikoisohjaus THE CHILDHOOD OF A LEADERIN päähenkilö. Prescottin amerikkalainen diplomaatti-isä (Liam Cunningham) on tullut Ranskaan vuonna 1918 puuhamaan ensimmäisen maailmansodan rauhansopimusta ja tuonut perheensä mukanaan.

Elokuva on jaettu kolmeen näytökseen, jotka on nimetty ”tantrumeiksi”, viitaten Prescott-pojan käytökseen, ja elokuvan nimi antaa osviittaa, että jonkunlainen hirmuhallitsija on syntymässä.
Corbet on itse kirjoittanut elokuvan naisystävänsä, norjalaisen elokuvantekijän Mona Fastvoldin kanssa. Pohjana on ollut löyhästi Jean-Paul Sartrén novelli, jonka nimen elokuva on lainannut. Käsikirjoitus on The Childhood of a Leaderin selvä heikkous.

Elokuvan narratiivi on käytännössä edellä mainittua Prescottin häiriökäyttäytymistä ja muiden hahmojen, erityisesti pojan äidin (erinomainen Bérénice Bejo), reaktioita siihen. ”Tantrumit” ovat kuitenkin varsin antiklimaattisia ja sellainen on myös leukaa pudottavaksi tarkoitettu loppuratkaisu. Henkilöhahmot jäävät ohuiksi ja heidän motiiveihinsa ei juurikaan paneuduta.

Ohjaajadebytantti Corbet tunnetaan parhaiten näyttelijänä ja on tuttu kasvo erityisesti indie-elokuvaa seuraaville. Paljon eurooppalaisissakin elokuvissa näytellyt Corbet on tehnyt yhteistyötä muun muassa Lars Von Trierin ja Michael Haneken kanssa.

The Childhood of a Leaderia katsoessa tulee väkisinkin mieleen, että eurooppalaiset mestarit ovat tehneet Corbetiin vaikutuksen. Niin hallitsevasti elokuvaa määrittää sen psykologisen kauhun kanssa flirttaileva omintakeinen ja painostava tunnelma.

Sitä alleviivaa dramaattisesti jyräävä musiikki, jonka on tehnyt pitkästä ja kirjavasta urastaan tunnettu laulaja-lauluntekijä Scott Walker. Musiikin lisäksi tunnelmaa luovat hämärä värimaailma sekä Corbetin ja kuvaaja Lol Crawleyn suosimat pitkät otot, jotka antavat miljöölle ja näyttelijöiden ilmaisulle paljon tilaa. Corbet ottaa kaiken irti erityisesti mainion Sweetin persoonallisista kasvoista.

The Childhood of a Leader on yllättävältä taholta tuleva lupaava debyytti, joka saa odottamaan mielenkiinnolla Corbetin seuraavaa siirtoa.

Tommi Kumén
Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija