Zama (2017)

Kruunun virkamies Diego de Zama (Daniel Giménez Cacho) odottaa jossain Paraguayn takamailla siirtoa kotikaupunkiin. Mitä pidemmäksi odotus venyy, sitä harhaisemmaksi muuttuu miehen mieli.

Elokuvan alussa Zama lymyilee pusikossa tiirailemassa mudassa kylpeviä alastomia naisia. Eräs alkuasukkaista lähtee jahtaamaan tirkistelijää ja nöyryyttää tätä naisporukan nähden. Zama reagoi aggressiolla, mikä ei poista nöyryytystä. Aivan yhtä hukassa hän on koko ajan. Naisten lisäksi muu virkamieskunta suhtautuu häneen samalla tavalla ylenkatsoen. Viimeinen tilaisuus saada sankarin sulka hattuun on lähteä metsästämään vaarallista Vicuña Portoa, josta on tullut kylässä legenda; kukaan ei tiedä varmaksi, onko ryöväri jo lahdattu vai edelleen elossa.

Niin Uuden maailman luonto kuin alkuasukkaat ovat Zaman silmissä läpitunkemattomia ja vihamielisiä. Ulkopuolisuuden tunnetta ja uhkaavaa luontoa alleviivaa Zaman persoonallinen äänimaailma. Mystinen, absurdi elokuva on saanut suitsutusta kansainvälisissä medioissa New York Timesia myöten.

Lucrecia Martel nousi arthouse-piirien tietoisuuteen 2000-luvun alussa kolmella elokuvallaan (La ciénaga, R&A 2001; La niña santa, R&A 2004; La mujer sin cabeza, 2008), mutta viimeisimmän Cannes-ensi-illan jälkeen koitti yhdeksän vuoden hiljaisuus. Uusinta elokuvaa eivät odottaneet pelkästään fanit. Zaman osatuottajiksi ilmoittautui monta isoa nimeä, kuten Almodóvarin veljekset, Gael García Bernal ja Danny Glover.

Sari Selander

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: espanja
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: The Match Factory
  • Kuvaus: Rui Poças
  • Leikkaus: Miguel Schverdfinger, Karen Harley

Yhteistyössä