Yrittäjä (2018)

Kamera liitää peltojen yllä, kun honkajokelainen liha- ja tivoliyrittäjä unelmoi lentämisestä keskellä apealta vaikuttavaa aherrusta. Kotimaisen dokumenttielokuvan kivijalkoihin lukeutuvan Virpi Suutarin (mm. HILTON!, R&A 2013; Eede- nistä pohjoiseen, R&A 2014) tuorein elokuva avaa vapauttavia pilkahduksia pienyrittäjien turvattomalta ja raskaalta näyttävän perusarjen kuvaukseen.

Yrittäjä tarkastelee kahta päällepäin erityylistä yrittäjäjoukkoa. Laineen perheen tivoli- ja perinnelihatoiminta Pohjois-Satakunnassa on tuiskuavia teitä, uneliaita kylänraitteja, asuntovaunussa torkkumista, laitteiden kokoamista kaatosateessa ja kolikkojen laskemista. Helsingin seudulla naiskaksikon nuoren kasviproteiiniyrityksen haasteet liittyvät sähäkämpään kansainväliseen bisnekseen kuten Kiinan markkinoihin ja nyhtökauran riittämättömyyteen kysyntään nähden.

Elokuva avaa Suutarille tyypilliseen empaattiseen tapaan näköaloja nykypäivän Suomeen ja maailmaan. Onnettomuuksien ja pettymysten väistämättömyydessä ihmiselämää kannattelee toiveikkuus ja myötätunto. Hersyvä huumori vilahtelee melankolian ohessa. Kun liha- ja tivoliyrittäjä harjoittelee hääpuhetta puolisolleen lätkäpaitojen, nakupiirustusten ja olutmainosten koristamassa miesluolassa, ei voi kuin myhäillä liikuttuneena. Yrittäjä sai maailmanensi-iltansa helmikuussa Göteborgin elokuvajuhlilla dokumenttielokuvien kilpasarjassa. Tampereen elokuvajuhlilla se keräsi kolme palkintoa.

Aleksi Kinnunen

27.9. klo 14.30 Kinopalatsi 8:ssa vieraana työryhmä.

  • Alkup. nimi: Yrittäjä
  • Kieli: suomi
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus
  • Kuvaus: Heikki Färm
  • Leikkaus: Jussi Rautaniemi

Yhteistyössä