Within Our Gates (1920)

100-vuotias Within Our Gates on varhaisin säilynyt afroamerikkalaisen ohjaama elokuva ja täysin ohittamaton teos mykkäelokuvan kaanonissa. Oscar Micheaux’n ohjaama, vuosikausiksi kadonnut aarre on mustien elokuvantekijöiden mustalle yleisölle tekemä ja tuo esiin valtavirtaelokuvassa vaimennetun äänen.

Neuvokas Sylvia (Evelyn Preer) päätyy kihlauksensa purkauduttua etelään, missä hän auttaa keräämään rahaa lopetusuhan alla olevalle koululle. Rahankeruu johtaa Sylvian uusiin tuttavuuksiin, onnettomuuteen ja rakkauteen, mutta myös tuo esiin synkkiä asioita hänen menneisyydestään.

Micheaux punoo taidokkaasti yhteen monimutkaisen juonen ja laajan hahmokaartin, joiden kautta hän kertoo hämmästyttävällä rohkeudella mustien amerikkalaisten elämästä sata vuotta sitten. Elokuvan kylmäävä lynkkausjakso samaistaa katsojan uhrien asemaan, mikä ei ollut itsestäänselvyys aikana, kun D.W. Griffithin The Birth of a Nation kiikkui taloudellisesti menestyneimpien elokuvien listan kärjessä. Within Our Gatesia pidetäänkin jopa Micheaux’n vastauksena syvästi rasistiselle The Birth of a Nationille. Micheaux’n nimen soisi vielä nousevan tunnettuudessa Griffithin tasolle.

Inari Ylinen

  • Kieli: ei dialogia
  • Levittäjä: Library of Congress

Yhteistyössä