With the Current… 

Lyhytelokuva- ja videonäytös With the Current… esittelee valikoiman aiheita ja kertomuksia, jotka pohtivat olemisen monimuotoisuutta. Teokset käsittelevät muun muassa kotia ja kuulumisen tunnetta, identiteettiä, hoivaa, unelmointia ja muistia, valtarakenteita, kehoa, sukupuolta ja politiikkaa. Teosten tyyli vaihtelee poeettisesta ja vertauskuvallisesta realistiseen siinä missä teemat ulottuvat ihmissuhteista maailmaan, menneeseen, olevaan ja tulevaisuudessa alkavaan. 

Sepideh Rahaa, 2020

Näytöksen on kuratoinut taiteilija, kuraattori ja tutkija Sepideh Rahaa ja sen ovat järjestäneet yhteistyössä suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki ja Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa.

Anywhere But Here

Anywhere But Here tutkii kodin merkitystä ja yrittää murtautua sen perinteisissä määritelmissä pesivästä romanttisesta nostalgiasta. Samalla lyhytelokuva pyrkii monipuolistamaan ymmärrystä asumuksesta suhteessa kehittyvään ja muuntuvaan identiteettiin. Teos myös kyseenalaistaa liikkeeseen ja omistamiseen liittyvää kasautumista, yltäkylläisyyttä ja halun kierteitä.

Ohjaus: Shubhangi Singh
Maa: Intia
Vuosi: 2014
Kesto: 14 min
Fog

Mökkiviikonloppua järvi-Suomessa suomalaisen aviomiehensä kanssa viettävä turkmeeninainen huomaa kamppailevansa järkyttävän painajaisen ja toden välillä. Todellisuus ja painajainen sekoittuvat toisiinsa niin, että niitä on mahdoton erottaa. Elokuva on yritys esittää mosaiikkimaista identiteettiä ja tunnetta oleilusta erilaisten rinnakkaisten tietoisuuksien, hyvän ja pahan, itsen ja toisen välillä.

Ohjaus: Aishe Vejdani
Maa: Suomi
Vuosi: 2019
Kesto: 9 min
Exalted

Exalted tutkii todistajuuden ja traumatisoituneen kehon ajatusta. Valokuvien ja liikkuvan kuvan avulla taiteilija palaa trauman tapahtumapaikoille vaikka tiedostaakin traumaattisen kokemuksen esittämisen hyödyttömyyden ja yrityksestä luontaisesti seuraavan hämmennyksen. Taiteilija työstää kotiseutu- ja perhehistoriaansa hyvin katolisessa ja samalla patriarkaalisessa maassa ja yrittää toteuttaa kahdenlaisten kehojen välisen keskustelun: kehojen, jotka lähtivät, ja kehojen, jotka asuvat seudulla edelleen. Miltä näyttää toiseen tilaan kannettu trauma? Miltä näyttää vapautunut keho? Onko sellaista? Miten luokka vaikuttaa kehoon? Miten trauma ja toivo voivat elää rinnakkain – vai voivatko mitenkään?

Ohjaus: Shia Conlon
Maa: Suomi
Vuosi: 2019
Kesto: 11 min
Magdaleena

Magda on väsynyt ja yksin. Maailma on ottanut häneltä paljon. On helpompaa elää muistojen täyttämässä todellisuudessa, kuin osallistua jokaviikkoiseen terapiaan. Magdan terapeutti yrittää auttaa Magdaa, mutta ymmärtääkö hänkään? Magdaleena on ohjaajan omaan sukupuolikokemukseen pohjautuva, jaettua kuva-alaa hyödyntävä fiktiivinen kuvaus katsotuksi tulemisen kokemuksesta.

Ohjaus: Elian Mikkola
Maa: Kanada, Suomi
Vuosi: 2019
Kesto: 15 min
Reflector of Living Will

Elokuva kertoo Mariasta, jolla on nivelreuma. Hän ei pidä uuden hoivarobottinsa kuntouttavasta asenteesta. Yhtenä yönä Maria ohjelmoi robotin uudelleen täyttämään todelliset tarpeensa. Robotti alkaa ilmaista Marian hoitotahtoa ja suojella naista henkilökohtaisten avustajien väkivaltaiselta käytökseltä.

Ohjaus: Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen
Maa: Suomi
Vuosi: 2018
Kesto: 9 min
S E O M / I W N M

Runoteos runnelluille ja niille, jotka löytävät järjettömyydestä järjestyksen. S E O M / I W N M on kokeellinen lyhytelokuva häpeästä, kontrollista ja metamorfoosista.

Ohjaus: Maria Valkeavuolle
Maa: Suomi
Vuosi: 2019
Kesto: 11 min

Yhteistyössä