Wild Dogs – A Herstory of the Music Producer (2018)

Biitti synnyttää geometrisen kuvion, syntetisaattoritunnelmointi herättää vaaleanpunaisen koiran, kaikkialla leijuu usva. Psykedeeliset piirrokset tulkitsevat ja täydentävät musiikkia. Wild Dogs – A Herstory of the Music Producer on kaunis, ruotsalaisella tyylitajulla tehty dokumentti naisista musiikin tuottajina – ei suinkaan pelkkää nappuloiden vääntelyä studiossa.

Dokumentti keskittyy Popkollo-verkoston projektiin, jossa naisia ja transsukupuolisia kannustetaan tuottamaan musiikkia ja opastetaan heidät alkuun. Bisneshän on täynnä naisia, mutta he esiintyvät enimmäkseen katseen kohteina vailla valtaa tehdä päätöksiä taiteellisesta lopputuotteesta. Juuri siihen Popkollo kaipaa muutosta.

Heti alkuun käydään suoraan hommiin: tutustutaan laitteistoon ja ihmetellään, miten mikäkin efekti syntyy. Dokumentin myötä sekä katsojalle että tuottamista aloitteleville naisille valkenee, ettei se niin vaikeaa ole, kun vain tekee. Murskaavasta itsekritiikistä opetellaan pois vertaisten kannustuksella.

Wild Dogsia katsoessa alkaa itsekin kiinnittää uudella tavalla huomiota tuotannollisiin seikkoihin. Projektilla voi siis lopulta olla paljon suurempi vaikutus kuin mihin se alun perin tähtäsi.

Juulia Jaulimo

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: ruotsi
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Dela Kakan
  • Kuvaus: Olivia Kastebring, Elin Lilleman Eriksson, Saeuron Norén, Shazi Özdemir, Matilda Ebenstål Almeida
  • Leikkaus: Therese Elfström, Sascha Fülcher, Saga Gärde, Britta Norell, Sara Thisner Lindstedt

Yhteistyössä