Wajib (2017)

Shadin sisko Umal menee naimisiin. Sitä varten on toimitettava paksu pinkka kutsuja Nasaret-tyyliin: Italiaan töiden perässä muuttanut Shadi (Saleh Bakri) palaa kotiin ja istuu isänsä Abu Shadin (Mohammad Bakri) kanssa auton rattiin. Yhdessä he kiertävät ovelta ovelle jakamassa kutsuja sukulaisille ja ystäville vanhan palestiinalaisen tavan mukaisesti. Luvassa on rakkoa koetteleva määrä kahvia, vaivihkaa auton ikkunasta imaistuja hermosauhuja ja pikkuhiljaa pintaan pyrkiviä jännitteitä.

Vaikka isä marmattaa niin Shadin punaisista housuista kuin tämän kampauksesta, suurimmat jakolinjat eivät ole sukupolvien välisiä. Wajib (suomeksi velvollisuus) on ennen kaikkea kuvaus siitä, miten erilaiselta elämä Israelissa näyttää niiden palestiinalaisten silmin, jotka ovat päättäneet jäädä kuin niiden, jotka ovat lähteneet. Shadilla on varaa katsoa nenänvarttaan pitkin kulmakuppilassa falafelilla istuvia israelilaissotilaita, kun taas Abulle elämä Nasaretissa tarkoittaa jatkuvia kompromisseja.

Annemarie Jacirin (Salt of This Sea, R&A 2008; When I Saw You, R&A 2013) kolmas täyspitkä on täysosuma, jossa jokaiseen draaman säikeeseen kietoutuu myös komiikkaa. Tosielämän isä ja poika Bakri tekevät huikaisevat, iholle käyvät roolisuoritukset Shadina ja Abuna, jotka yrittävät löytää yhteistä säveltä läpi vuosien ja maantieteellisen etäisyyden.

Sanni Myllyaho

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: arabia
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Pyramide International
  • Kuvaus: Antoine Héberlé
  • Leikkaus: Jacques Comets

Yhteistyössä