Viulisti (2018)

Huippuviulisti Karin (Matleena Kuusniemi) menettää onnettomuudessa tunnon sormistaan ja joutuu jättämään uransa. Arkinen perhe-elämä liikemies Jaakon (Samuli Edelmann) kanssa tuntuu merkityksettömältä. Uutta paloa etsiessään Karin aloittaa seksisuhteen oppilaansa Antin (Olavi Uusivirta) kanssa. Vierailevana opettajana toimiva kapellimestari Björn (Silta-sarjasta tuttu Kim Bodnia) aavistaa tilanteen mutta ei tee asialle mitään.

Teatteriohjaajana tunnettu Paavo Westerberg on ohjannut kunnianhimoisen elokuvan taitelijaneron myytistä. Jännitys rakentuu määrätietoisuuden ja vallankäytön dynamiikalle – Karin dominoi, kotona ja töissä. Fyysisyyttä korostava kuvaus ja äänisuunnittelu luovat rytmin kiihkeälle taitelijaelämälle.

Anttia kalvava keskinkertaisuuden pelko ja samanaikainen syvä usko itseen ajavat hänet maniaan. Ollaan suurten kysymysten äärellä. Jos antaa uran viedä, elämässä ei ole muuta, mutta jos ei vapaudu arjen ja yhteisön vaatimuksista, ei voi luoda poikkeuksellista taidetta.

Elokuva kertoo huippuviulistista, mutta se kuvaa laajemminkin yhteiskuntamme yksilökeskeisyyttä ja menestyksen ihailua. Elokuva lisää äänen myös #MeToo-keskusteluun: kun työ on osa identiteettiä, rajat unohtuvat, ja vallan väärinkäyttäjä voi olla myös nainen.

Saara Tuusa

26.9. klo 16.00 Kinopalatsi 8:ssa vieraana ohjaaja Paavo Westerberg.

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: englanti, suomi
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: SF Film Finland
  • Kuvaus: Marek Septimus Wieser
  • Leikkaus: Samu Heikkilä

Yhteistyössä