U – July 22 (2018)

On vaikea ymmärtää Anders Behring Breivikin järkyttävien terrori-iskujen tapahtuneen Pohjoismaissa. Oslossa ja Utøyalla kuoli yhteensä 77 ihmistä, joista 69 oli Norjan työväenpuolueen nuorisoleirin osallistujia tai heidän valvojiaan.

Utøyalla järjestetylle leirille pikkusiskonsa kanssa saapunut Kaja (Andrea Berntzen) kertoo suoraan kameralle, etteivät muut voi koskaan ymmärtää, millaista Utøyalla oli. Seuraavan lähes puolentoista tunnin ajan kamera seuraa paniikkia ja terroria antaen karmivan kuvan tapahtumista, jotka nähdään Kajan perspektiivistä. Ennen ammuskelun alkamista hän riitelee pikkusiskonsa Emilien kanssa ja laukauksien alettua lähtee etsimään tätä.

Erik Poppen ohjaama ristiriitainen U – July 22 on kuin kauhuelokuva, joka imaisee mukaansa. Oslon pommituksia lukuun ottamatta koko elokuva on rakennettu yhdeksi ja samaksi otoksi, mikä tuo katsojan lähelle uhreja ja keskelle piinaavaa sekasortoa. Ampujaa hädin tuskin nähdään kuvissa, ja uhkaavasta tunnelmasta vastaakin pitkälti upea äänisuunnittelu.

Leirin teineiksi on valittu tuntemattomia näyttelijöitä, jotka eivät vie huomiota pois tarinasta, eikä ketään sivuhenkilöä nosteta toisen yläpuolelle. Vaikka kaikki ovat ensimmäistä kertaa kameran edessä, he suoriutuvat uskottavasti rooleistaan käsittämättömän verilöylyn uhreina ja silminnäkijöinä.

Mikko Pihkoluoma

  • Alkup. nimi: Utøya 22. juli
  • Kieli: norja
  • Tekstitys: ruotsi, suomi
  • Levittäjä: Nordisk Film
  • Kuvaus: Martin Otterbeck
  • Leikkaus: Einar Egeland

Yhteistyössä