Tyhjiö (2018)

Aleksi Salmenperää (Paha perhe 2010; Häiriötekijä 2015; Jättiläinen, R&A 2016) voi hyvällä omallatunnolla pitää kuluvan vuosikymmenen tärkeänä ellei tärkeimpänä suomalaisena elokuvantekijänä. Nyt häntä voi hetken pitää myös Suomen Charlie Kaufmanina – halusi hän sitä tai ei.

Salmenperän uutuus Tyhjiö on piilo-ivallinen kuvaus suomalaisesta taiteilijuudesta, suomalaisesta julkkistaiteilijuudesta ja suomalaisesta mies- ja naistaiteilijuudesta. Tommi Korpelan esittämä, tyhjän paperin kammosta kärsivä menestyskirjailija Eero tuijottelee jatkuvasti lasiensa takaa ihan jonathanfranzenina. Laura Birnin hahmon nimi on Pihla, ja häntä kutsuvat ensin epämääräiset ulkomaanelokuvat ja lopulta Hollywoodin efektipallot ja unelmakupla. Kummallakin on omat unelmansa siitä, mitä taiteen pitäisi olla, mutta sukupuolittuneet ongelmat tulevat väkisin eteen. Eero on aivan liian diippi voidakseen tehdä muuta kuin velloa itsessään. Pihla saa yllättäen lapsen.

Tyhjiö on fiktiivinen elokuva, joka heiluttelee ja huljuttelee omaa fiktiivistä maailmaansa, sen sisäisiä fiktiivisiä maailmoja ja meidän todellisuutemme yksityiskohtia, lehdenkansia ja cameorooleja päällekkäin, yli ja ympäri. Eikä mikään tunnu sattumalta – lopulta sekin, että elokuva on tehty ilman elokuvasäätiön tukea, voisi olla vain käsikirjoituksen kierre muiden joukossa.

Oskari Onninen

20.9. klo 20.30 Bio Rexissä vieraana työryhmä.

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: englanti, suomi
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: B-Plan Distribution
  • Kuvaus: Pietari Peltola, Peter Flinckenberg, Heikki Färm
  • Leikkaus: Samu Heikkilä

Yhteistyössä