Touch Me Not (2018)

”90 prosenttia minusta haluaa piiloutua”, Laura sanoo. Ajatus toisen ihmisen kosketuksesta puistattaa. Liian lähelle ei saa istua. ”10 prosenttia minusta on kuitenkin riittävän vahva tähän projektiin.” Missä kulkee raja? Missä kulkee useimpien ihmisten raja? Elokuvantekijä Adina Pintilie yrittää ymmärtää.

Lauran sängyllä masturboiva vieras mies ei ole valmis kertomaan, mitä hänen kehoonsa kaiverretut tatuoinnit symboloivat. Sohvalla istuva Hanna riisuutuu ja koskettelee mielellään rintojaan ja penistään toisen katseen alla. Alopeciaan sairastunut Tomas ei tunne kehoaan täysin omakseen, kun taas tämän kosketusterapiassa kohtaama Christian pitää etenkin sinisistä silmistään, tuuheista hiuk- sistaan sekä toimivasta peniksestään synnynnäisen lihas- rappeuman halvaannuttamassa kehossaan.

Berliinin elokuvajuhlilla pääpalkinnon voittanut Touch Me Not on esseemäinen, dokumentin ja fiktion molemmin puolin häilyvä elokuva fyysisen ja psyykkisen intiimiyden rajoista. Ymmärtääkseen itseään kaikki elokuvassa tarkkailevat toisiaan: ohjaaja henkilöitään, henkilöt toisiaan ja ohjaaja hetkittäin myös itseään. Monisäikeisyydessään ja avoimuudessaan elokuva ei päästä katsojaansa helpolla.

Alastomuuden ja seksuaalisen nautinnon tarkastelussa keskipisteenä on ennen kaikkea ihmismieli: ”Kerro, kuinka sinua on rakastettu kertoaksesi, kuinka rakastat.”

Suvi Nousiainen

  • Alkup. nimi: Nu mă atinge-mă
  • Kieli: englanti, saksa
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Doc & Film International
  • Kuvaus: George Chiper-Lillemark
  • Leikkaus: Adina Pintilie