Three Minutes – A Lengthening (2021)

Vuonna 2009 floridalaisesta vajasta löytyi vajaan neljän minuutin verran filmille kuvattua kotielokuvamateriaalia. Elokuussa 1938 Kurtzien pariskunta vieraili Euroopan-matkallaan puolalaisessa pikkukaupungissa, ja David Kurtz yritti saada filmille tyylikästä kaupunkikuvaa. Yritys epäonnistui, sillä filmikamera oli tuolloin vielä nähtävyys itsessään, ja paikalliset tungeksivat sankoin joukoin sen edessä.

Puolitoista vuotta myöhemmin natsi-Saksan armeija marssi kaupunkiin, riisti asukkailta kaiken näkyvän omaisuuden ja kuljetti yhteensä noin 16 000 ihmistä keskitysleireille. Puolalaisen kaupungin juutalaisyhteisöä ei ole enää, mutta Bianca Stigterin dokumentin avulla siitä tulee historiallisesti olemassa ollut tosiasia.

Dokumentin tapa tutkia filmillä olevia ihmisiä ja paikkoja on kuin suoraan Bellingcat-kollektiivin käsikirjasta. Kuvissa olevista varjoista määritetään vuorokaudenaika ja sääolosuhteet, taustarakennuksista päätellään paikkakunta, ja kauppojen kylttien kirjaimista arvaillaan muutaman mutkan kautta omistajan nimi.

Selviytyjien kertomukset vahvistavat osasista hahmottuvaa monitahoista kokonaisuutta. Dokumentti laajenee kuvarajojensa ulkopuolelle muistuttamaan siitä ihmisyyden rumasta piirteestä, jota emme saisi unohtaa.

Johanna Siik

  • Kieli: englanti, jiddiš, puola, saksa
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: NonStop Entertainment
  • Leikkaus: Katharina Wartena
  • Musiikki: Wilko Sterke
  • Äänisuunnittelu: Mark Glynne