The Wild Pear Tree (2018)

Sinan (Aydın Doğu Demirkol) palaa kotiin yliopistosta perheensä luokse, Troijan hevosen ja sankarivainajien sekä kuolevan teollisuuden keskelle. Hän haluaa kirjailijaksi. Laukussa on menolippu elämään toisaalle: käsikirjoitus ”nokkelaan metafiktioon elämänkulttuurista kotiseudulla”.

Sama kulttuuri torppaa Sinanin kunnianhimon kerta toisensa jälkeen. Pormestarilta ei heru lainaksi verorahoja kirjan julkaisuun. Sorafirman omistajalta ei tipu edes ymmärrystä työtä vieroksuvalle jupille. Isä valuttaa älykönlahjansa vedettömän kaivon poraamiseen maatilan pihalta – ja perheen rahat ravikuponkeihin.

Jokin muu kuin ihminen vetelee naruista. Tuuli saa kameran kääntymään ja kohoamaan henkilöiden ylle ja pysäyttää keskustelut ja ajatukset; sama katkelma Bachia soi uudestaan ja uudestaan. Kun omenavarkaista yllätetyt imaamit puhkeavat väittelyyn uskonnon merkityksestä nykymaailmassa, kamerankin tekee mieli ottaa sadan metrin hajurako.

Lamaannuttavimmat sanat ja ilmeet Ceylan varaa naisille, jotka ovat harvassa ja saavat osakseen lähinnä ylenkatseita. ”Elämä tuntuu aina olevan niin lähellä, mutta ei se kuitenkaan ikinä ole”, tyrmää Sinanin haaveilut tämän kouluaikainen ihastus Hatice, jolla on enemmän paloa silmiensä takana kuin yhdelläkään erinomaisuutensa taakkaa raahaavalla miehellä.

Tapio Reinekoski

  • Alkup. nimi: Ahlat Ağacı
  • Kieli: turkki
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Memento Films International (MFI)
  • Kuvaus: Gökhan Tiryaki
  • Leikkaus: Nuri Bilge Ceylan